Echipa de juniori 2005 Progresul Spartac a obținut o frumoasă performanță, calificându-se în Liga Elitelor U15, competiție care va fi organizată sub auspiciile Federației Române de Fotbal. Ca atare, la rubrica ”Interviuri progresiste” a fost invitat in aceasta saptamana, in premiera nu un fotbalist al formatiei de seniori, ci antrenorul acestei grupe merituoase, George Jecu. El ne-a explicat că ”Progresul Spartac nu a fost cap de serie în grupa municipală în care a fost repartizată. Deoarece anul trecut am avut o clasare mai slabă, altele au fost echipele care erau favorite la calificare”, a completat tehnicianul.

Progresul Spartac și-a asigurat calificarea în elită cu o etapă înainte de final, colegele de grupă fiind Daco-Getica, CSA Steaua, Sport Team și Real New. Bucureștiul va trimite în faza următoare 6 echipe, fiecare câștigătoare de serie. Juniorii noștri mai dispută, la finele acestei săptămâni, un meci de palmares, cu CSA Steaua, dar care nu are influență asupra clasamentului.

George Jecu consideră că aceasta este o performanță extraordinară: ”Am avut întotdeauna o echipă eterogenă. La acest nivel de vârstă este foarte greu să ții copiii. Unii vin, alții pleacă, se plictisesc repede. Este o vârstă critică iar munca antrenorului ajunge la nivel de artă în această perioadă. De aceea cred că am făcut niște lucruri extraordinare, cu o echipă schimbată cel puțin pe jumătate în vară”.

Același George Jecu apreciază foarte mult faptul că există corelație între grupele de vârstă diferite de la Progresul Spartac: ”Am jucat mereu cu cel puțin trei titulari mai mici decât limita de vârstă. Portarul și alți doi jucători sunt născuți în 2006, iar adeseori am jucat în primii 11 chiar cu un jucător de 2007”.

Antrenorul progresist trasează și niște linii generale de discuție: ”Părinții sunt foarte importanți la juniori și copii. Practic sunt parte integrantă a performanței. Dacă ei înțeleg că nu trebuie să forțeze, să pună presiune, atunci pot apărea și rezultatele. Dacă în schimb doresc prea mult, pot distruge cariera copiilor. Am avut noroc și de un grup extraordinar de părinți, care m-au ajutat și cărora și se poate dedica această calificare”.

În Liga Elitelor vor fi, încă din această toamnă, meciuri în 16 grupe împărțite după criteriul geografic. După 13 octombrie se va afla componența acestora, iar fruntasele se vor califica în grupele sferturi de finală, la primăvară.

George Jecu este antrenor posesor al Licenței A. Are la activ, ca jucător, peste 200 de meciuri în Liga a II-a, el fiind, la un moment dat, căpitanul echipei Sportul Studențesc II. Acolo, în Regie, este și punctul de inițiere progresistă, povestit chiar de George Jecu: ”Eram coleg la juniori cu Andrei Erimia. El este mai mic ca mine, dar ne-am împrietenit. Apoi viața și fotbalul ne-au dus, pe fiecare, pe diverse cărări. Ne-am reîntâlnit după ani și pot spune că am făcut cea mai bună alegere, alăturându-mă proiectului Progresul Spartac. Eu am un club privat, Galactik, care a fuzionat cu Progresul Spartac. Andrei Erimia mi-a dat mână liberă în munca mea, fără să pună presiunea rezultatului. Am beneficiat de acest confort și iată, acum, am fost surpriza Bucureștiului”.

George Jecu povestește și despre atmosfera extraordinară din Intrarea Vrabiei: ”Copiii sunt mândri că poartă tricoul bleu-albastru. Văd că echipa mare are rezultate frumoase și, foarte important, știu că ar avea unde să debuteze la seniori, dacă vor merita acest lucru. Este un factor care îi impulsionează în mod deosebit. Plus că mai sunt și suporterii, iar faptul că rezultatele de la juniori sunt postate regulat pe site-ul clubului demonstrează că există o atenție deosebită asupra sectorului juvenil”.

În încheiere, George Jecu afirmă: ”Cred că această performanță realizată de noi aparține clubului, întregului aparat care este în jurul nostru. Am primit un sprijin deosebit din partea AFC Progresul 1944 Spartac și ne bucurăm că aici se conturează o adevărată academie de fotbal, cu grupe de vârstă din an în an. Mulțumim tuturor pentru că au crezut în șansele noastre”.

2 gânduri despre „George Jecu: ”Ne-am calificat din postura de outsider”

Lasă un comentariu