În anul 1962, România a găzduit și câștigat Campionatul European de juniori. Performanța în sine este contestată de mulți care susțin că datele de naștere ale fotbaliștilor componenți ai lotului național al României ar fi fost falsificate.

Pregătirile pentru acest turneu au început din 1961, atunci când forul continental a anunțat că România va fi scena disputelor. S-au efectuat numeroase selecții, iar afirmația din introducere pare a fi susținută și de faptul că niciun progresist nu s-a regăsit între jucătorii luați la națională, cu toate că în Cotroceni, la vremea aceea, era un puternic centru juvenil.

Un fapt inedit rămâne însă, iar tangenta dintre Progresul și performanța câștigării titlului european este interesantă. În luna februarie a anului 1962, la puternicul turneu internațional de juniori de la Viareggio, din Italia, echipa națională a României a participat sub numele de Progresul.

În ziarul ”Sportul popular” s-a consemnat rezultatul unei singure partide, cea pierdută de tricolorii progresiști cu scorul de 2-1, în fața celor de la Inter Milano. Golul de onoare a fost marcat de către Florea Voinea, cel care ulterior avea să devină golgheterul Campionatului European. Conform mărturiilor celor prezenți, echipa română ar mai fi pierdut alte două meciuri în turneul italian.

Corelând informațiile, ne putem da seama de ce a fost aleasă această denumire pentru echipa națională de juniori a României. În conducerea Federației Române de Fotbal  se afla un înalt funcționar al Băncii Naționale, Alexandru Pintea, însărcinat cu bunul mers al acțiunilor lotului de juniori. În a doua parte a anului 1962, Alexandru Pintea, suporter al Progresului, avea să devină președinte al Federației Române de Fotbal.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s