PROGRESUL SPARTAC 1944 este clubul care își propune să reînvie spiritul Progresului din Cotroceni atât printr-un fotbal ofensiv și generos cât și prin promovarea talentelor crescute în propriul centru de juniori, așa cum se obișnuia cândva în Parcul cu Platani.

Descendent direct al Progresului București, clubul nostru a fost înființat în 2014 și este un continuator de drept al tradiției bleu-albastre. Proiectul Progresului Spartac a pornit din liga a 5-a în 2014-2015, prim catalizator fiind entuziasmul unui tânăr antrenor crescut în Cotroceni și al câtorva colegi și tineri jucători care i-au fost alături. A început timid, pe un stadion Prefabricate cu iarbă doar din loc în loc și fără apă curentă la vestiare, dar în scurt timp proiectul a luat amploare, ajungând să bată la porțile ligii secunde ca nou promovată din Liga a 4-a, să fie prima echipă care să învingă noul Rapid pe un stadion acasă modernizat și arhi-plin, sau să facă figuri onorabile în Cupa României eliminând granzi ca Rapid sau CSA Steaua, cu 2 calificări în șaisprezecimile competiției la activ în numai cinci sezoane de liga a 3-a. Cel mai recent sezon din liga terță ne aduce și cea mai mare performanță de până acum: promovarea în Liga a 2-a! 

De la înființare și pană acum, Progresul Spartac a reușit să atragă de partea sa sprijinul necesar reconstrucției visate de suporterii acestui club de la falimentul din 2009 încoace. A primit un stadion nou localizat în inima cartierului „Progresul” iar efectivul centrului de copii și juniori a ajuns in prezent mult peste 400.
Acum, în primul sezon de ligă secundă după cinci în Liga a 3-a, pe lângă salvarea de la retrogradare, clubul își propune să se concentreze în continuare pe extinderea activității centrului de copii și juniori, cât și pe consolidarea portofoliului de finanțare pentru modernizarea stadionului din Intrarea Vrabiei astfel încât să fie omologabil pentru meciurile de liga secundă , Progresul fiind nevoit să joace acasă în prezent la Buftea sau la Clinceni. 

Deviza echipei este Jucăm cu zâmbetul pe buze și mingea la picior, lucru demonstrat în teren prin atitudinea sportivă față de adversari și arbitri cât și prin pofta de joc în echipă.

Dispunem de bază sportivă proprie. Clubul nostru a preluat fostul stadion Prefabricate din sudul Bucureștiului. Acest stadion este în curs de modernizare, are deja un teren sintetic nou de 102x64m și alte două terenuri pentru minifotbal de 40x20m, acoperite. Acum poartă numele Stadionul Progresul Spartac.

Echipa de seniori (în cadrul căreia evoluează constant mai mulți titulari din rândurile echipelor de juniori) a câștigat campionatul în Liga a 4-a bucureșteană și a obținut promovarea în Liga a 3-a în 2016/2017. In 2017/2018 a fost la un pas de promovarea în liga a 2-a, în plină cursă cu Farul până în penultima etapă, ocupând locul 2 la final.
În sezonul ce a urmat seniorii s-au clasat pe locul 3 si numai un start ratat în campionat i-a ținut din cursa pentru promovare. A compensat parcursul bun din Cupă încheiat în șaisprezecimi după o înfrângere la limită, 0-1 acasă cu Universitatea Cluj.
În 2019/2020 Progresul s-a clasat pe primul loc al seriei însă sezonul a fost încheiat prematur din cauza pandemiei Covid-19. În vara lui 2020, Progresul Spartac a pierdut un baraj de promovare în dublă manșă cu CSM Slatina – ocupanta locului 2 în aceeași serie. Tot în sezonul trecut, echipa a atins un nou record personal descalificând Rapidul (echipă de Liga a 2-a) din Cupa României pentru a întâlni pentru prima dată într-un meci oficial o echipă de liga 1 – vicecampioana României, CSU Craiova.
În sezonul 2021/2022 Progresul mai produce o surpriză, eliminând din competiție o altă echipa de Liga 2 și cu renume în fotbalul autohton: CSA Steaua. La finalul aceluiasi sezon Progresul Spartac obtine promovarea in Liga a 2-a iar in prezent este calificata pentru barajul de mentinere in liga secunda. 

Echipele de juniori republicani sunt la cel de-al cincilea sezon în Campionatele Naționale U17 si U19, iar începând cu 2018/2019 a fost înscrisă la același nivel competițional și echipa U15. Tot la juniori, echipa U16 s-a calificat din sezonul trecut în Liga Elitelor. Sezonul 2020/2021 aduce primul trofeu de Campioana la nivel de juniori republicani, echipa U17 câștigând Campionatul Național al României!

Cu mulțumiri pentru atenția acordată, încheiem cu o invitație la meciurile noastre în sprijinul demersului Progresul Spartac. Tot înainte!

AICI-E-PROGRESUL


Alte detalii despre AFC PROGRESUL 1944 SPARTAC

Strategia de responsabilitate socială fotbalistică în conformitate cu Strategia UEFA
Politica privind protecția și securitatea copiilor și juniorilor
Angajamentul privind drepturile omului
Angajamentul față de Mediul Înconjurător
Informatii financiare 2023 – AFC Progresul 1944 Spartac