Articole

O luna de vacanta pentru progresisti

Partida de ieri cu Rapid (foto) a fost ultima „actiune” a Progresului in 2019. A fost un meci reusit, in care, in ciuda absentelor importante (Raduta, Boiangiu, Donca, Stanciu, Milea, Petcu), bleu-albastrii au aratat – in special in primele 60 de minute, cand au avut in fata numerosi titulari ai Rapidului – ca se pot lupta de la egal la egal cu o fruntasa din liga secunda.

Urmeaza acum o binemeritata vacanta de o luna, pana la jumatatea lui ianuarie, camd vor fi reluate pregatirile. Au fost deja stabilite cateva din potentialele adversare in jocuri amicale pentru la primavara: CSM Alexandria, CS Afumati, Mostistea Ulmu. Urmeaza sa mai fie puse la punct alte detalii strategice pana la reluarea pregatirilor, dintre care cele mai importante sunt desigur componenta lotului pentru retur, dar si desfasurarea unui eventual cantonament.

Tinerii fotbaliști craioveni premiați la Gala ”Ilie Balaci”

La Filarmonica ”Oltenia” din Craiova a avut loc ediția a II-a a Galei Fotbalului Doljean ”Ilie Balaci”, eveniment dedicat memoriei marelui fotbalist român Ilie Balaci. Între laureați s-au aflat și doi dintre potențialii noștri adversari. Ștefan Baiaram a fost declarat cel mai bun fotbalist al anului 2019, în vreme ce Luis Nițu a fost, în opinia juriului, cel mai bun fotbalist oltean născut în anul 2001.

Ambii au prins minute în prima ligă la Universitatea Craiova, dar sunt și pe tabelul care le conferă dreptul de a evolua la Universitatea Craiova II, contracandidată a noastră la promovare.

 

Progresul Spartac – Rapid 1-1 (0-0)

0-0 la pauza, dupa un meci de angajament, dar cu putine ocazii.

1-0 Rapid min 78, gol Ghinet.

1-1 Lixandru min 85.

Scor final 1-1, echitabil, dupa un meci abordat cu multa ambitie de jucatorii celor doua echipe, in ciuda absentelor importante din loturi.

Progresul: Voican – Parfeon, Leafu, Lolescu, Sandru – Badea, Geana, A. Grigore – Curt – Cristi Fl., Tudorache. Au mai intrat: Lixandru, Vlad, Matei, Acasandrei, Ispas, Brocea, E. Radu, Cazaciuc.

Rapid: Draghia – Bajan, Manole, Ignat, Oanea – Lazar, Panoiu – Dulca, Draghiceanu, Goge – Roskopf. Au mai jucat Achiriloaie, Lefter, Dumitrescu, Stanici, Gogan, Gheorghe, Finica, Nechifor, Ghinet .

Romică Ciobanu a preluat pe Sporting Roșiori

Lanterna roșie a seriei noastre, Sporting Roșiori, are un nou antrenor. Romică Ciobanu, cel care a fost la Petrolul Ploiești sau FCM Alexandria antrenor principal, a acceptat provocarea roșiorenilor de a se salva de la retrogradare, înlocuindu-l la timonă pe Alexandru Gheorghe.

Sporting Roșiori este pe ultimul loc în clasament, cu numai 9 puncte acumulate. Romică Ciobanu deja a preluat echipa și încearcă să creioneze un plan de pregătire pentru iarnă.

În meciul tur, pe Intrarea Vrabiei, Progresul Spartac s-a impus cu 4-1 în meciul cu Sporting, deși roșiorenii au fost cei care au deschis scorul și nu au făcut deloc o impresie rea.

Erwah Alnablsi – ”România este a doua mea patrie, iar Progresul Spartac este a doua mea familie”

La începutul sezonului, staff-ul progresist a fost luat prin surprindere de anunțul lui Florin Drăghici, preparatorul fizic din ultimii doi ani al echipei, care a acceptat o ofertă venită din Irak. Ca o ironie a sorții, Orientul Mijlociu ne-a „oferit” in scurtă vreme înlocuitorul acestuia, sirianul Erwah Alnablsi!

Erwah este sirian născut la Dubai. A jucat fotbal la echipe de top din Emiratele Arabe Unite, cum ar fi Al Wahda și Al Shabab, la nivel de juniori. Postul său în echipă era de mijlocaș defensiv, însă consideră că nu a fost un jucător talentat. A performat însă în perimetru sportiv la jiu-jitsu, fiind campion național și continental. A crescut în sport și din acest motiv s-a atașat de valorile sportului, alegând să servească acest domeniu.

S-a dedicat studiului și a descoperit că îi place kinetoterapia. La un moment dat, în dorința sa infinită de dezvoltare profesională, a încercat un inedit joc cu soarta. A scris numele unor țări pe bilețele de hârtie și a ales, având hazardul drept aliat. A ieșit România, așa că Erwah, neștiind limba, s-a interesat de un master în kinetoterapie. A vrut inițial să meargă la Facultatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davilla” din București, dar nu ns-a format grupă de masteranzi. Așa a ajuns la Facultatea de Kinetoterapie a Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București, unde a absolvit cursurile de licență și apoi masterul. „De când am venit în România mi-a plăcut foarte mult și mi-am dat seama că nu voi mai pleca niciodată de aici. A fost un sentiment inexplicabil, dar pe care încă îl resimt foarte puternic. Așa a devenit România a doua mea patrie. M-am căsătorit, am doi copii și simt românește”, ne explică Erwah. A urmat, ulterior, încununarea carierei universitare, cu susținerea tezei de doctorat la UNEFS, pe o temă izvorâtă din practică, legată de implicarea proactivă a persoanelor sedentare, grupa de vârstă 55-60 de ani.

Specializarea sa este una dublă fiind kinetoterapeut și preparator fizic. Cele două domenii nu se confundă, iar cunoștințele legate de ele concură la crearea unui tip de specialist rar, așa cum este Erwah. Abilitățile sale profesionale nu au rămas neobservate, el având acum o mulțime de colaborări cum ar fi la echipa de Liga a IV-a Bucharest United, cu jucători de tenis, cu boxeri sau cu lotul olimpic de scrimă al României. Practica medicală a efectuat-o în mai multe etape la Spitalul Colentina din București sau la Spitalul Județean Ilfov. ”Îmi place să ajut oamenii. Fiecare din noi are potențial care trebuie valorificat”, spune, la modul general, Erwah.

Relația sa cu Progresul Spartac a venit organic, bazată pe aceeași dorință a sa de a învăța, de a căpăta noi experiențe. ”La început am stabilit cu Andrei Erimia să vin de 2-3 ori pe săptămână să lucrez cu băieții. Ulterior, văzând care este filosofia Progresul Spartac, fără să îmi ceară nimeni am început să vin în fiecare zi. M-am legat afectiv de echipă și cred că, în afară de latura fizică, prezența mea în grup a avut influență și asupra creșterii psihologice, a încrederii în sine. Până la urmă pregătirea fizică reprezintă baza fundamentală a pregătirii spirituale și psihologice, mai ales în sport”, ne spune kinetoterapeutul venit din Golful Persic. ”Nu cred că greșesc dacă spun că, acum, Progresul Spartac este a doua mea familie. Mă simt excelent la echipă și mă bucur foarte mult văzând cum crește proiectul, pe toate laturile. Aici cred că un rol foarte important îl are Andrei Erimia, care este foarte comunicativ și dispus permanent să învețe. Petrece mult timp cu echipa, iar mie mi-a dat mână liberă în munca mea, ceea ce este foarte important. Practic, atunci când ne-am întâlnit prima dată, Andrei a acceptat metodele mele noi de lucru, fiind dispus să renunțe la cele vechi practicate încă în fotbalul românesc. De atunci mi-am dat seama că pot lucra și performa alături de Progresul Spartac”, simte nevoia să completeze Erwah. Special despre relația cu Andrei Erimia, Erwah spune că ”Andrei mi-a dat oportunitatea de a lucra la nivel înalt, cu exerciții complexe. Deși am mână liberă pe specialitatea mea, subordonez totul obiectivului colectiv și încerc să întocmesc planurile de pregătire individualizate, în funcție de traseul echipei și de ce dorește Andrei Erimia, în calitate de antrenor principal. Altfel, dacă nu ar exista această cooperare și comunicare la nivel excelent, eu nu aș putea să îmi duc la bun sfârșit misiunea în cadrul echipei”. După aceea, Erwan ne mai spune și că ”este oricând la dispoziția jucătorilor și celorlalți progresiști pentru discuții individuale și programe speciale care să îi ajute să crească în valoare”.

Interlocutorului nostru nu îi trebuie puse prea multe întrebări, deoarece răspunsurile curg singure, organic, legate de dialogul deschis. Erwah precizează că ”la Progresul Spartac sunt jucători cu potențial excelent. Mulți pot juca în Liga I fără probleme. De aceea sunt convins că avem mari șanse de a promova în liga secundă în acest an”. Erwah mută din nou în plan sentimental, după această afirmație: ”Ceea ce am resimțit mereu la Progresul Spartac, deschidere, lipsa presiunii, spiritul de întra-ajutorare, m-au făcut să apelez la studiul istoriei echipei. Progresul București, am înțeles ulterior, așa a avut drept norme nescrise de conduită mereu. De aceea cred că an nimerit în locul potrivit, la momentul potrivit, iar aportul meu la performanțele echipei a fost întotdeauna subliniat de antrenori și de jucători, fapt pentru care le mulțumesc”. După o scurtă pauză, kinetoterapeutul arab completează cu încă un gând: ”La Progresul Spartac se lucrează ușor, iar satisfacțiile sunt uriașe. Să vezi cum se transformă echipa, de la etapă la etapă, cum condiția fizică devine un atu în meciuri, este o mare realizare a staff-ului tehnic”.

Ca orice sirian, Erwan Alnablsi este suporter al echipei naționale a țării sale: ”Mă bucur că avem o generație foarte bună. Chiar dacă Siria este devastată de un îndelungat război civil, am obținut calificarea la Cupa Asiei, fiind și la barajul play-off pentru Cupa Mondială. Sper să revină pacea și lucrurile să reintre în normal”.

Planurile de viitor ale lui Erwah se leagă indisolubil de familie, de România și de Progresul Spartac. El termină delicios această discuție, la propriu și la figurat, invintându-ne să gustăm o baclava producție proprie: ”O altă pasiune a mea este bucătăria. Am un magazin micuț de dulciuri tradiționale, iar specialitatea casei este baclavaua. Mulți dintre fotbaliștii progresiști au mâncat prăjituri făcute de mine  și au rămas încântați. Vă invit pe toți să gustați produse în care, ca și în orice altă activitate, în afara ingredientelor este… suflet”. Om credincios, Erwah încearcă să ajute oamenii, în acest fel ajutându-se pe sine însuși.

Ar mai fi fost multe de spus și de scris, dar timpul este o resursă limitată și importantă pentru Erwah, cel care consideră că sportul este marea pasiune și provocare a vieții sale. Erwah este un membru al familiei progresiste, iar munca sa reprezintă un element de valoare pentru Progresul Spartac.

شكراً جزيلاً لك يا عروة

 

Progresistii se antreneaza la cursurile licentei PRO

Jucatorii Progresului se antreneaza si in aceasta saptamana, iar vineri vor sustine un ultim meci amical, posibil chiar cu o echipa de esalon superior.

Cum managerul Andrei Erimia participa la un nou modul din cadrul cursurilor Licentei PRO, acesta a ales sa ii „tina aproape” aducandu-i in baza FRF de la Luceafarul, unde participa la demonstratii practice ale diverselor teme de curs. Colegii lui Andrei s-au declarat la unison impresionati pozitiv de calitatile componentilor lotului bleu-albastrilor, pe care le considera mult peste nivelul esalonului al treilea.

Juniori de perspectivă testați cu Mostiștea Ulmu

La amicalul de sâmbătă, 1-0 cu Mostiștea Ulmu, mai mulți juniori de perspectivă au fost testați, fiind introduși în repriza a doua a meciului de pregătire. Portarul Ciuntuș este născut în 2004 (venit de la Pro Team), iar dintre jucătorii de câmp au evoluat Iordăchescu (născut 2001), Anita (2003) sau Alexandrescu (2002).

Chiar daca nu mai e junior, mijlocasul Viorel Brocea, fost jucator la FC Voluntari 2, pentru care a si marcat trei goluri in toamna, ar putea fi o alternativa in sezonul viitor ca U19, fiind nascut in 2000. Tot de la Voluntari 2, Iulian Badea (2000) a evoluat si el in primul unsprezece al meciului cu Ulmu.

Una peste alta, amicalul, în pofida frigului pătrunzător, a fost unul de bună calitate, cele două echipe dovedind că nu degeaba se află, în seriile lor, pe locuri fruntașe ale clasamentului.

Revanșa va avea loc, probabil, în primele luni ale lui 2020.

Progresul Spartac- Mostistea Ulmu 1-0 (0-0)

Astazi dimineata s-a disputat un interesant amical pe stadionul din Intrarea Vrabiei, opunand doua dintre echipele foarte bune de la Liga a III-a, Progresul Spartac (locul I in seria a treia) si Mostistea Ulmu (locul III in seria a doua).

Chiar daca au lipsit cateva dintre piesele grele ale celor doua formatii (Stanciu, Donca, respectiv Costin Lazar), a fost un meci frumos, echilibrat, cu ocazii la ambele porti. Progresul s-a impus cu scorul de 1-0 prin golul reusit in minutul 50 de Milea.

La bleu-albastri au fost testati din nou cativa jucatori care ar putea face partea din lotul echipei in sezonul viitor.

Garnitura de baza folosita de antrenorul Andrei Erimia, la inceputul partidei, a fost urmatoarea: Voican – Parfeon, Lolescu, leafu, Lixandru – Geana, Petcu, Badea – Curt, Flisc si Ed. Radu. Au mai intrat Cazaciuc, Tudorache, Milea, Grigore, Alexandrescu, Iordachescu, Anita (ultimii trei de la juniori).

Meciul s-a disputat pe un frig patrunzator, dar acest lucru a fost benefic, deoarece ambele echipe s-au angrenat foarte bine in joc.

Dan Potocianu îi salută pe progresiști

Dan Potocianu

O frumoasă surpriză ne-a oferit Dan Potocianu, fostul fundaș central din Parcul cu Platani. Reșițeanul, care acum este observator al Ligii Profesioniste de Fotbal, monitorizează activitatea echipei Progresul Spartac, pe care, o încurajează să continue activitatea de performanță. Dan Potocianu a fost interesat de modul de organizare și de atmosfera din Intrarea Vrabiei, bucurându-se foarte mult să afle că ”atmosfera frumoasă și lipsa de presiune de acum se regăseau în Cotroceni și pe vremea când el juca acolo”. Citește în continuare „Dan Potocianu îi salută pe progresiști”

Patru jucători prezenți în toate partidele turului

Pentru că la sfârșit de tur e vremea pentru statistici, azi vă oferim situația prezențelor pe teren a membrilor lotului progresist în acest sezon.

In cele 14 meciuri disputate în campionat de Progresul Spartac au evoluat 23 de fotbaliști. Dintre ei, patru au fost prezenți în toate partidele toamnei – Stanciu (1198), Donca (1066), Geană (1099) si Tudorache (1113). Intre paranteze am trecut numărul de minute în care a evoluat fiecare dintre aceștia. Niciunul nu a fost titular de fiecara dată, Stanciu, Donca și Tudorache începând câte un meci din postura de rezervă, iar Geană două. Ca număr de minute jucate, Leafu, deși a avut un meci la care nu a participat fiind suspendat, devansează trei dintre cei patru integraliști, cu un total de 1125 de minute pe teren!

Iată mai jos statistica completă a numărului de apariții pe teren in turul de campionat

14 – Stanciu, Donca, Tudorache, Geană

13 – Leafu, Boiangiu, A. Grigore

12 – Sandru

11 – Parfeon, Vlad, Matei, Acasandrei

10 – Milea

9 – Petcu

8 – Lixandru

7 – Răduță

6 – Voican, Curt, Ispas

3 – Cazaciuc

2 – E. Radu

1 – Jipa, Niță