La rubrica ”Fila de istorie” vorbim astăzi despre primul jucător legitimat la Progresul București care a fost selecționat pentru echipa națională de fotbal a României. Acesta este legendarul Titus Ozon, o vedetă incontestabilă a vremii, care în 1955, de sub tricou progresist, a fost selecționat pentru tricolori.

Antrenorul naționalei de fotbal a României, Gheorghe Popescu, l-a convocat pe Titus Ozon pentru partida amicală din 29 mai 1955, de la București, contra Poloniei. Ozon a deschis scorul în minutul 9 al meciului de pe Stadionul ”23 August”, în a le cărei tribune se aflau 80 000 de spectatori, conform statisticilor vremii. Partida cu Polonia s-a încheiat la egalitate, 2-2, iar aceea a fost a opta selecție pentru Titus Ozon care debutase la națională în 1951, pe vremea când evolua la Dinamo. El a evoluat chiar și la turneul final al Jocurilor Olimpice din 1952, de la Helsinki, când ne-a eliminat Ungaria cu 2-0.

Ozon, centru-atacant foarte productiv, avea să marcheze și în următorul meci al tricolorilor, pe 12 iunie 1955, într-un amical câștigat cu 1-0 la Oslo, împotriva Norvegiei.

Titus Ozon va contribui substanțial și la medalia de aur cucerită de selecționata Bucureștiului, în vara lui 1955, la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților, de la Varșovia (Polonia). Progresistul va înscrie unicul gol al finalei cu Budapesta.

Așadar, Ozon este primul internațional progresist. În națională, cel supranumit Năsel a adunat 22 de selecții și a marcat 7 goluri, într-o perioadă în care meciurile internaționale erau foarte rare. Ozon a îmbrăcat tricoul bleu-albastru în perioada 1955-1958 jucând în 58 de meciuri pentru a marca de 41 de ori. Ozon a fost și antrenor la Progresul București, în perioada 1964-1968.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s