Un subiect foarte dezbătut în aceste zile este Revoluția din Decembrie 1989. Pentru progresiști, Revoluția a însemnat un moment de cotitură, echipa fiind cunoscută drept una neagreată de conducerea de partid.

În ianuarie 1990, ministrul sportului de atunci, Mircea Angelescu, însoțit de secretarul de stat Cornel Dinu, a participat la o întrunire la care au fost prezenți aproape 1000 de suporteri progresiști, la sala de jocuri din Cotroceni. Angelescu și Dinu, fostul fotbalist de la Dinamo, au propus ca Progresul să fie promovată în Divizia A și să ocupe unul dintre locurile vacantate după desființarea celor două echipe considerate comuniste, Victoria București și FC Olt. Suporterii progresiști au refuzat imediat propunerea, considerând că nu doresc acest favor și că vor ca echipa lor să promoveze pe criterii sportive.

Diriguitorii de la minister propuneau ca gest reparatoriu față de opresiunile comuniste această promovare, sub numele de Juventus București. Echipa, în această ipoteză, ar fi fost susținută de Primăria Municipiului București. Suporterii bleu-albaștri nu au fost însă de acord nici să renunțe la numele de tradiție, chit că și Juventus făcea frumoase trimiteri la trecutul istoric.

La acea vreme, Progresul era lider într-o serie de Divizia C, având 7 puncte avans față de Metalul București. Se zvonea însă, că dacă ar fi rămas comuniștii la putere, în retur sforile s-ar fi tras pentru Metalul și promovarea acesteia în B. Așa, Progresul a urcat în B și imediat după a promovat în Divizia A. Atunci, în preajma evenimentelor din 1989, se întorseseră la echipă Dună și Ciobotariu care jucaseră la Pandurii Tg. Jiu în perioada efectuării stagiului militar obligatoriu, dar și alți jucători de valoare precum Romulus Bealcu, Victor Ene, Dumitru Bolborea etc. De la juniori fuseseră promovați Tinel Petre și Florin Cârstea, iar aceștia au fost, ulterior, osatura echipei care a ajuns în Divizia A. Tot atunci, de la desființata FC Olt Scornicești s-a transferat la Progresul Adrian Popescu.

Ce s-ar fi întâmplat oare dacă propunerea lansată de Dinu și Angelescu ar fi fost acceptată?

La acest material o contribuție semnificativă are jurnalistul Silviu Ghering, cunoscut ca suporter înflăcărat al echipei Progresul București, căruia îi mulțumim!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s