Unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști ai ”generației Guadalajara”, Lajos Sătmăreanu, s-a retras din activitatea fotbalistică la Progresul București. Născut la 21 februarie 1944, Sătmăreanu, a debutat la Recolta Salonta, localitatea natală din județul Bihor. Numele său real era Szatmary, dar acesta a fost românizat de autoritățile comuniste.

A jucat apoi la Crișana Oradea, în tricoul căreia a debutat în Divizia A. După aceea s-a transferat la Steaua, fiind încorporat militar, ajungând în echipa națională a României. A fost tipul de fundaș lateral dreapta foarte ofensiv, stilul său aproape de al brazilienilor plăcând foarte mult. A jucat la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970, partida sa de referință fiind chiar contra Braziliei, când am pierdut cu 3-2.

A fost unul dintre preferații lui Angelo Niculescu, care s-a bazat pe Sătmăreanu și în următoarea campanie, când România a fost eliminată dramatic de Ungaria, după un al treilea meci de baraj, în sferturile de finală ale Campionatului European. S-a retras din echipa națională a României în 1973, la cea mai categorică victorie din istorie a tricolorilor, 9-0 cu Finlanda.

La apus de carieră a jucat la FC Bihor, dar, pentru sezonul 1976-1977, a fost rechemat în Capitală de Viorel Mateianu, pe atunci antrenor al Progresului. Debutul lui Lajos Sătmăreanu la ”bancari” a însemnat câștigarea Cupei Municipiului București, după o finală superbă cu Rapid, scor 2-0.

A fost un sezon controversat pentru progresiști, înlocuirea inexplicabilă a lui Mateianu, după numai patru etape, cu Nicolae Oaidă, având un efect negativ pentru echipă. Progresul a retrogradat din Divizia A, cu toate că a făcut meciuri de referință contra echipelor puternice din campionat: 2-1 cu Dinamo și 1-1 cu Steaua.

În Cupa României Progresul a căzut de pe un cal frumos, pierzând cu 3-2 în primul tur, cu FC Argeș.

Lajos Sătmăreanu a vorbit foarte frumos despre acel ultim an al carierei sale, în cartea autobiografică semnată de cunoscutul comentator radio, Ilie Dobre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s