Vacanța forțată cauzată de răspândirea Covid-19 ne oferă posibilitatea unor retrospective istorice. Așa că am apelat la ziarele vechi și am aflat că pe data de 6 martie 1957, Progresul susține un amical de lux împotriva puternicei echipe franceze Olympique Marseille. Partida a avut loc pe Stadionul Republicii, fiind urmărită de 35 000 de persoane, vizita unei echipe occidentale în România fiind o raritate a vremurilor.

Dincolo de impactul social, Progresul a obținut o victorie de palmares, 4-2 (1-1) în fața unei echipe care domina fotbalul din Hexagon la vremea respectivă. Oaspeții, cu o serie de internaționali francezi consacrați în formulă, au deschis scorul rapid, dar Constantin Dinulescu a egalat înainte de pauză, în minutul 41. Același Dinulescu ratase o ocazie rarisimă, la 0-1, cu poarta goală după ce driblase portarul francez.

Tot Dinulescu marchează la reluare, în minutul 48, în urma unei superbe acțiuni personale la capătul căreia a driblat patru adversari. Olympique a egalat la 2, dar inegalabilul Titus Ozon a transformat o lovitură de pedeapsă și ne-a adus din nou în avantaj. Oaspeții au început să joace brutal, bruscându-l pe arbitrul austriac Kirschner. Pe final, Peniță Moldoveanu a stabilit scorul final la 4-2, consfințind una dintre cele mai răsunătoare victorii ale clubului progresist.

Echipa utilizată de Progresul București în meciul cu formația marseilleză: Birtașu – Toma, Karikaș, Dobrescu – Știrbei, Mihăilescu – Oaidă, Smărăndescu, Ozon, Dinulescu, Moldoveanu. Pe parcursul meciului, antrenorul Ion Lupaș a efectuat două schimbări în cvintetul ofensiv, introducându-i pe Ciocea și Banciu.

Acest meci a fost unul re referință pentru centrul-atacant Constantin Dinulescu, reputatul arbitru internațional de mai târziu.

Dacă suporterii progresiști mai au povești inedite, pe care vor să le împartă cu ceilalți, sunt rugați să ne anunțe și le vom redacta spre publicare.

Progresul tot înainte!

Un gând despre „Filă de poveste! Progresul – Olympique Marseille 4-2

  1. Este o initiativa foarte buna a dvs, aceea de a face un „remember” al vremurilor trecute.
    Cred ca puteti obtine acordul domnului Valentin Caltut pentru a prelua unele parti din exceptionala sa carte „Fotbal in Parcul cu platani”. Este doar o sugestie.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s