Pentru că tot suntem, într-o perioadă acalmică din punct de vedere fotbalistic, mai avem timp să ne aplecăm asupra superbei istorii bleu-albastre. Primul titlu oficial al progresiștilor s-a notat la chiar prima participare într-o competiție oficială. BNR București a participat, în sezonul 1945-1946, în campionatul districtual al Capitalei. Meciurile au fost precedate de o ședință extinsă la care au participat organele de conducere ale Bănci Naționale a României, alături de pionierii care înființaseră echipa în exil, la Govora și Rășinari.

Președintele asociației sportive patronate de BNR a fost numit Dumitru Ștefănescu. Mai întâi s-a participat la un campionat sindical, din care s-a disputat doar turul, BNR clasându-se pe locul 6 din 12 formații. La 1 octombrie 1945, BNR București susținea primul său joc oficial din istorie, în etapa inaugurală a campionatului districtual. Străbuna formației noastre s-a impus atunci la scor, 5-0, în fața celor de la Zimmer București. Două săptămâni mai târziu, la 14 octombrie, BNR București disputa primul meci internațional din palmares, 8-0 cu reprezentativa Misiunii Militare Britanice.

La finalul campionatului districtual, BNR a ocupat primul loc, cu o linie de clasament alcătuită din 13 victorii și un eșec, golaveraj 66-11 și 26 de puncte acumulate. A doua clasată, IOR București, a fost la 8 puncte distanță, în condițiile în care se acordau, la vremea respectivă, două puncte pentru victorie. Primele derby-uri, cu IOR, au însemnat victorii: 4-2 în deplasare, în tur, respectiv 5-1 la retur.

Câștigătoare a seriei, BNR București a participat la un turneu triunghiular de promovare în Divizia C. În primul meci, la 31 mai 1946, BNR învingea cu 3-0 pe Adesgo București. În etapa secundă egalitate cu APACA-Militari, 1-1, însă, în ultima rundă, APACA-Militari s-a impus cu 7-3 în fața celor de la Adesgo. Astfel, cu 3 puncte, BNR a reușit promovarea în urma barajului, în Divizia C.

Echipa-tip utilizată în competiția din sezonul 1945-1946 a fost următoarea: Maier – Ștefănescu, Cuedan, Preda I, Gain, Stoian I – Ciuplea, Preda II, Papanace, Sauciuc și Makarsky. Antrenori: Vasile Gain și Alexandru Cuedan.

După cum se observă, în echipa BNR erau și două nume sonore, de internaționali. Vasile Gain și Alexandru Cuedan erau antrenori-jucători, la zenit de carieră. Gain (foto) fusese de două ori internațional român și avea în palmares titlul de campion național cu Venus București, respectiv Cupa României cu Universitatea Cluj-Napoca. La rândul său, Cuedan avea 8 selecții la echipa națională, participând și la turneul final al Campionatului Mondial din 1934. El câștigase de trei ori Cupa României cu Rapid București. Ambii erau trecuți de 30 de ani, fiind considerați, la vremea aceea, drept fotbaliști longevivi.

Cei doi au fost,. fără discuție, primele nume mari ale fotbalului românesc care au îmbrăcat tricoul progresist, cartea lor de vizită stând mărturie în acest sens.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s