După o bază sportivă nouă și o promovare back-to-back a echipelor de seniori, de la începutul acestui sezon clubul nostru are și o emblemă nouă! Suporterii au venit cu o propunere de nerefuzat astă-vară. Ei au îmbinat trecutul cu prezentul pentru a crea blazonul renașterii progresiste. Vom enumera mai jos elementele vizuale care au fost luate în considerare:

Forma scutului – folosita în anii ’60-’70
emblema Progresul Bucuresti anii 60Progresul București a cunoscut cea mai frumoasă perioadă a istoriei sale în acești ani, crescând în Parcul cu Platani numeroși jucători importanți, jucând în topul competițiilor autohtone, câștigând primul trofeu (cupa din 1960), debutând în competițiile europene și adunând din ce în ce mai mulți suporteri pe parcurs. Era vremea când derby-ul Bucureștiului se juca între Rapid și Progresul, care chiar și în B umplea stadionelele 23 August sau Republicii. Cu suporteri de soi ca Birlic si colectivul actorilor de la Teatrul National, Progresul era cea mai îndrăgită echipă a orașului, după Rapid, bineînțeles.

colectivul actorilor Teatrului National sustineau Progresul Bucuresti

 

Frunza de platan – copie după cea folosită în era FC Național
emblema FC National BucurestiEvocă a doua perioadă de glorie a Progresului trăită în anii ’90-’00 – perioadă în care clubul se numea FC Național și era eterna ocupantă a locului 2, fiind una dintre puținele echipe care putea încurca triumviratul acelor timpuri: Dinamo-Rapid-Steaua (ordinea enumerării e strict alfabetică). A fost vicecampioană în 1995/1996, 1996/1997 și 2001/2002, dar a jucat și 3 finale de cupă în 1997, 2003 și 2006. A obținut rezultate bune în cupele europene, eliminând echipe ca Partizan Belgrad sau Heerenveen.

FC National - Heerenveen
Bucuria golului de 3-0 la FC Național – Heerenveen, septembrie 2003

 

Dungile curbate
Refolosesc în mod inedit un element vizual (dungile verticale bleu-albastre de pe vechiul scut) al identității progresiste. Punctul de convergență de la baza emblemei reprezintă momentul în care am decis să o luăm de la zero înființând un club cu totul nou, în demersul continuării tradiției bleu-albastre.

De la ce vine ‘Spartac’?
A fost a doua denumire a echipei, după BNR București. Clubul bleu-albastru a purtat numele de Spartac RPR Finanțe Bănci între anii 1949-1952. Dorim astfel să omagiem istoria fotbalistică cu care se împletește în mod inevitabil identitatea clubului nostru.

Invităm pe aceasta cale pe toată lumea (suporteri, ziariști, echipe adverse) să folosească această nouă prezentare grafică în articole, programe de meci, evenimente de facebook și așa mai departe. Mulțumim!

Emblema oficiala Progresul Spartac Bucuresti 1944

2 gânduri despre „Emblema nouă, realizată de suporteri

  1. Sa va dea Dumnezeu sanatate si numai bine! Si, cum „vechiul” Progresul mi-a oferit aproape 40 de ani de bucurii si suferinte fotbalistice, sper ca si „noul” Progresul sa ma mai „perpeleasca” inca pe atat. Sau cat o vrea Domnul…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s