Cristian Oanta - suporter al Progresului Bucuresti

Primul interviu marca ”Progresul Spartac”, în anul 2018, îl are ca figură centrală pe unul dintre cei mai vechi suporteri progresisți. Cristian Oanță este implicat intr-o afacere de familie și spune că ”această ocupație îi permite să fie permanent lângă formația sa de suflet, Progresul Spartac”.

Cristian Oanță își amintește cu melancolie de începuturile sale progresiste: ”Sunt suporter al echipei bleu-albastre din anul 1971. Eram atunci un copil și, paradoxal, am început să susțin Progresul după un meci câștigat cu Universitatea Cluj, scor 4-2, care ne-a cauzat retrogradarea din prima ligă. Era ultima etapă și un rezultat indirect, un egal al CFR Cluj, 2-2 cu UTA Arad, ne-a făcut să părăsim Divizia A. Apoi, primul meci din Divizia B s-a disputat pe vechiul Stadion Republicii, cu ȘN Oltenița. O atmosferă incredibilă, cu o galerie extrem de atașată. Așa a arătat Progresul mereu și poate de aceea m-am îndrăgostit iremediabil de această echipă specială”, spune Cristian Oanță.

Interlocutorul nostru adună anii de când ține cu Progresul, 47 la număr, și se mândrește că, în curând, va serba semicentenarul lângă fotbaliștii echipei noastre. Unul dintre cei mai activi suporteri, Cristian Oanță nu ratează nicio deplasare și își motivează această conduită: ”M-am obișnuit astfel, deoarece am văzut toată țara grație Progresului. Încă din tinerețe am făcut parte dintr-un grup foarte unit de suporteri care, pe banii proprii, am efectuat sute de deplasări alături de Progresul. Am plâns și ne-am bucurat pentru echipă, dar, indiferent de rezultate, am rămas alături de formație. Dacă mă întrebați care ar fi deplasările cele mai grele, clar că acelea de la Bistrița. Distanța, faptul că trebuia să schimbăm mai multe mijloace de transport, făceau din această excursie una mai dificilă din punct de vedere logistic”, ne spune Cristian Oanță.

Cristi Oanta impreuna cu grupul de suporteri din care facea parte in anii ’70, intr-una din numeroasele deplasari facute in acea perioada

 

După restaurarea spiritului progresist, grație înființării echipei AFC Progresul 1944 Spartac, Cristian Oanță a decis, în pofida părerilor contrare ale fratelui și ale celor doi fii, să susțină noua echipă bleu-albastră: ”Am văzut că este un proiect serios și că aici se dorește performanța. Orice progresist adevărat vrea să își vadă din nou echipa pe culmi. Sunt ferm convins că în acest sezon vom promova în Liga a II-a. Pot depune mărturie cei apropiați că am afirmat acest lucru chiar înainte de prima etapă a campionatului. Am văzut tonusul și determinarea băieților și îmi mențin acest pronostic foarte optimist, care mi-a fost confirmat de fotoliul de lider ocupat la finalul turului. Nu ne este frică de concurență și am încredere în băieți, ca și în conducerea echipei”, adaugă Cristian Oanță.

Dragostea sa pentru Progresul Spartac nu are limite, așa că, pe spezele proprii, la fiecare meci pe teren propriu, Cristian Oanță redactează și tipărește un program de meci pe care îl distribuie în tribună, cu titlu de gratuitate.

Cristian Oanță are și o poveste interesantă. A fost arbitru de fotbal, la nivelul Ligii a IV-a, așa că pe parcursul carierei s-a intersectat de câteva ori, din această postură, cu Progresul: ”Nu am amestecat niciodată pasiunea pentru Progresul cu activitatea de cavaler al fluierului. Îmi aduc aminte că am făcut o linie la un meci amical, Progresul – FC Olt Scornicești, chiar după mutarea tribunelor din Cotroceni la Victoria. Am arbitrat și meciuri oficiale ale grupelor de copii și juniori de la Progresul, în campionatele municipale, dar niciodată nu am favorizat culorile pe care le adoram”.

Cristian Oanță, progresist veritabil, încheie schimbul de pase cu o urare de sezon: ”La Mulți Ani tuturor și haideți la meciurile echipei Progresul Spartac. Nu veți regreta”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s