În avancronica importantului meci de Cupa Romaniei, dorim să reamintim tuturor suporterilor progresiști un episod-unicat din istoria bleu-albastră. Într-o zi de joi, pe 22 iunie 1944, echipa funcționarilor și muncitorilor Băncii Naționale a României, refugiată spre Sibiu din cauza bombardamentelor asupra Capitalei, susținea un meci amical cu redutabila Universitatea Cluj-Napoca.

Întâmplarea este povestită cu lux de amănunte de către Valentin Căltuț în primul volum al istoriei progresiste ”Fotbal în Parcul cu Platani”.

Echipa bancară se înființase pe 10 mai 1944, la Rășinari, iar mai înainte susținuse un joc și cu formația din localitatea Avrig, câștigat cu 4-1. Universitatea Cluj trecuse Carpații după Dictatul de la Viena care impunea ca Transilvania de Nord să fie cedată în favoarea Ungariei. Șepcile roșii erau în exil și refuzaseră să joace în competițiile maghiare.

Clujenii au sosit cu un autobuz la Rășinari și au ajutat la marcarea terenului pe un tăpșan cu cât mai puține denivelări. Barele porților au fost construite din cărămizi. În echipa universitarilor clujeni erau nume sonore ale fotbalului și ale vieții academice de sub Feleac, precum dr. Vasile Cristea, dr. Mircea Luca, frații Mircea și Romulus Medrea, Toni Dascălu, Sever Coracu etc.

Garnitura progresistă a fost următoarea: N. Maier – N. Pop, N. Șandru – M. Preda I (C-tin Stoian II), P. Poștașu, C-tin Stoian I – I. Ionescu, P. Mihăilescu, P. Lambru, D. Rotărescu, D. Mihăilă. Căpitanul echipei a fost fundașul dreapta Nicu Pop.

În semn de fair-play, oaspeții clujeni au renunțat la ghetele cu crampoane pentru a nu-i accidenta pe oponenți, care erau încălțați cu pantofi de tenis. După 0-0 la pauză, BNR a marcat în repriza a doua unicul gol al meciului. Portarul Maier a plonjat temerar la picioarele unui atacant clujean blocându-l. A aruncat rapid mingea la Pop, acesta a prelungit spre Stoian care juca half. După preluare, Stoian a schimbat inspirat partea cu o diagonală spre Mihăilescu. Acesta a sprintat paralel cu tușa vreo 20 de metri, după care a centrat perfect în mijlocul careului, de unde Lambru a marcat un gol istoric pentru progresiști.

La partidă a asistat și guvernatorul BNR din acea vreme, Constantin Angelescu. Partida a avut și o ”repriză a treia”, jucătorii celor două echipe făcând front comun în fața grătarului cu fripturi și mititei, după finalul meciului propriu-zis.

Ce ar fi dacă miercuri, în Intrarea Vrabiei, istoria se va repeta?

Progresul, tot înainte!

sursa foto: clujeanul.ro

2 gânduri despre „Fila de istorie! BNR București – Universitatea Cluj-Napoca 1-0

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s