La nivel juvenil, cea mai mare performanță din istorie, pentru fotbalul românesc, este medalia de bronz obținută la Campionatul Mondial U20 din Australia – 1981.

Echipa care a plecat la Antipozi s-a creat pe osatura centrului Luceafărul București, la care, inițial, au fost selecționați doi juniori din pepiniera Progresul Vulcan (C. Gîrjoabă și M. Stoica).

Portarul Constantin Gîrjoabă avea să prindă și lotul de Australia, la turneul final fiind rezerva lui Lovaș. Acolo, în grupe, România a remizat cu Brazilia, 1-1 și a învins cu scor identic, 1-0, pe Coreea de Sud și pe Italia.

În sferturile de finală, naționala română s-a impus în fața Uruguay-ului, cu 2-1. În semifinale am cedat la mare luptă, cu naționala vest-germană, scor 1-0 în prelungiri. În finala mică am învins Anglia cu 1-0 pentru adjudecarea unei medalii de bronz istorice.

Constantin Gîrjoabă nu a apărat deloc la acel Campionat Mondial, fiind desemnat rezervă de către antrenorul Constantin Cernăianu, la toate meciurile. El rămâne însă în istoria fotbalului românesc, ca și numele Progresul de altfel, asociat acestei performanțe unice, pe care și noi am evocat-o cu această ocazie.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s