În anul 1955, Progresul București tocmai promovase pe prima scenă a fotbalului românesc. Echipa juca bine și estetic, iar în centrul liniei de atac sosise o vedetă incontestabilă a vremii, Titus Ozon (foto).

Acesta a fost, de altfel, selecționat în echipa națională a României care, sub denumirea de echipa orașului București, a participat la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților, competiție polisportivă foarte puternică la data respectivă.

Bucureștenii au început bine competiția de la Varșovia, din Polonia, învingându-i pe austriecii de la Stadtlau cu 5-0, două goluri purtând semnătura lui Titus Ozon. Acesta s-a accidentat destul de grav în acel joc, dar totuși a fost folosit și la victoria contra belgienilor de la Beerschoot, scor 5-1. calificarea în semifinale a fost parafată de succesul contra echipei reprezentative a Sofiei, Capitala Bulgariei, cu 1-0.

În penultimul act, fotbaliștii bucureșteni au dispus de echipa gazdă, Varșovia, cu 1-0. Finala a însemnat un meci extrem de intens, București – Budapesta, formația maghiară confundându-se, de fapt, cu naționala olimpică a Ungariei. Echipa românească s-a impus cu scorul de 1-0, unicul gol al meciului fiind reușit de Titus Ozon, în minutul 12.

Prin prezența lui Ozon la succesul de la Varșovia, Progresul și-a adus un aport substanțial la succesul repurtat de fotbalul românesc, în perioada imediat postbelică.

Lasă un comentariu