Progresul București a fost una dintre cele mai iubite echipe din Capitală și chiar provincie. Aerul ușor bonom care a învăluit parcursul istoric al echipei bancare a atras, magnetic, iubitorii români ai balonului rotund. Cum resursele financiare ori vicisitudinile social-politice nu au permis achiziționarea prea multor trofee, Progresul rămâne o echipă fără un palmares foarte bogat, în pofida tradiției și a poveștilor uluitoare.

Totuși, o competiție extrem de populară, Cupa Municipiului București, organizată sub egida Asociației Municipale de Fotbal București, a fost câștigată în cinci rânduri de bleu-albaștri. Organizată între 1967 și 1995, Cupa Municipiului București era o competiție cu caracter semioficial, disputată vara, de regulă înainte de începerea campionatului, cu participarea marilor echipe bucureștene.

Progresul este a doua echipă după numărul de participări, 23, fiind devansată doar de Rapid, cu 26 de prezențe. Tot după rapidiști, care au 12 trofee, suntem și în acest clasament în care Progresul a triumfat de cinci ori. În total, Progresul a jucat 10 finale în Cupa Municipiului București, strângând 46 de meciuri dintre care 20 de victorii, 11 egaluri și 15 înfrângeri. Golaverajul general al echipei noastre în Cupa Municipiului București este de 63-65.

Prima cupă a fost adjudecată de progresiști în 1975, după o semifinală dramatică, 4-3 cu Sportul Studențesc, urmată de o finală cu Rapid, scor 2-1. Meciurile au avut loc pe Stadionul ”23 August”. În 1976, pe Republicii, Progresul a câștigat din nou patrulaterul după 4-3 cu Metalul în semifinale și 2-0 cu Rapid în ultimul act.

În 1981, Progresul Vulcan s-a impus chiar pe Giulești, în finala cu Rapid, scor 3-1. Anterior, progresiștii eliminaseră pe Mecanică Fină cu 5-1.

Cupa Municipiului București a avut loc, în 1985, chiar pe Stadionul Progresul din Cotroceni. Bleu-albaștrii s-au impus în semifinale contra celor de la Sportul Studențesc cu 2-1. În finală, tradiționala adversară a fost Rapid, scorul în timp regulamentar rămânând alb. Trofeul a rămas în Parcul cu Platani după executarea loviturilor de departajare, scorul final fiind 5-3.

În 1992, pe Stadionul Național, Progresul învingea Faur cu 1-0 pentru a se califica în finală. Din nou cu Rapidul, bancarii impunându-se cu 2-1. În toate cele cinci finale câștigate în Cupa Municipiului București, Progresul a învins Rapid.

Așadar, Progresul are în palmares cinci Cupe ale Municipiului București, competiție care, mai ales în noul context, ar putea fi resuscitată. În perioada comunistă cel puțin, meciurile acestei Cupe se jucau, aproape permanent, cu casa închisă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s