Subiectul zilei și al perioadei, pentru jurnaliștii sportivi de limbă română este, cu siguranță, prezența naționalei de tineret U21 la Campionatul European din Italia și San Marino.

Acest fapt ne-a prilejuit un remember de la precedenta calificare a naționalei mici, la un turneu final continental. Se întâmpla în 1998, când Campionatul European s-a desfășurat chiar la București. Este greșită însă ipoteza vehiculată deja în mass-media contemporană, potrivit căreia România s-ar fi calificat din postura de țară gazdă. De fapt, România obținuse calificarea între cele mai bune 8 echipe de tineret de pe Bătrânul Continent în urma preliminariilor. Apoi România a obținut dreptul de organizare al turneului final după o licitație la care au avut dreptul să participe toate națiunile calificate.

Turneul final al Campionatului European de fotbal tineret U21 s-a desfășurat integral la București, pe trei stadioane: Steaua, Lia Manoliu și Cotroceni. Arena din Parcul cu Platani a găzduit în total cinci partide, după cum urmează:

  • 23 mai Germania – Grecia 0-1, sferturi de finală
  • 24 mai Spania – Rusia 1-0, sferturi de finală
  • 26 mai România – Germania 0-1 după prelungiri, locurile 5-8
  • 26 mai Spania – Norvegia 1-0 după prelungiri, semifinale
  • 31 mai Olanda – Norvegia 0-2, finala mică

În lotul naționalei României s-a aflat un jucător care la acea vreme se afla sub contract cu FC Național București, Cătălin Liță (foto). De asemenea, căpitanul naționalei noastre era Ionuț Luțu, cel care jucase pentru Progresul București între 1993 și 1996. A mai jucat pentru naționala mică, la acel turneu final, Eric Linkar, care ulterior va ajunge și la FC Național.

România s-a situat pe ultimul loc, al optulea, după trei înfrângeri consecutive: 1-2 cu Olanda (gol înscris de Cosmin Contra), 0-1 cu Germania și 1-2 cu Rusia.

Site-ul oficial al AFC Progresul Spartac urează mult succes echipei naționale a României, care diseară debutează contra Croației, la ediția din acest an a Campionatului European U21.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s