Istoria progresistă este una foarte interesantă și care ne propune noi provocări. Coincidență, exact de Ziua Drapelului Național, celebrată în fiecare an la 26 iunie, am descoperit că primele culori arborate pe echipament, de echipa de fotbal progresul au fost roșu, galben și albastru.

Se întâmpla după celebrul meci cu Universitatea Cluj, câștigat la Rășinari cu 1-0. Fotbaliștii progresiști aveau echipament improvizat, însă acest succes a avut un ecou deosebit, așa că Traian Pătrașcu și Nicolae Pop, doi dintre pionieri, au fost chemați la sucursala din Sibiu a Băncii Naționale, unde au primit banii necesari pentru comanda unui set complet de echipament, confecționat la Fabrica de Textile din Cisnădie.

Primul echipament progresist avea culoarea albastră, predominantă pe tricouri. Gulerul și manșetele erau roșii, iar pe piept se găsea inscripționat, cu litere galbene, de tipar, BNR. Chiloții și jambierele aveau nuanța albastru închis, iar jambierele erau ornate, în partea de sus, sub genunchi, cu trei dungi orizontale, roșu, galben și albastru.

Simbolistica națională era foarte prezentă pe prima formă de echipament a echipei progresiste.

Se pare că s-a renunțat la această cromatică, în favoarea combinației bleu-alb-albastru, undeva în jurul anului 1950, după ce Biroul Politic al Comitetului Central din Partidul Muncitoresc Român a preluat conducerea sportului românesc, din data de 20 iunie 1949. S-a ajuns, ulterior, la o veritabilă standardizare a denumirilor și culorilor purtate de echipe care reprezentau bresle profesionale sau sindicate.

Progresul nu s-a încadrat în niciuna dintre categoriile prezentate în ziarul Sportul Popular. Denumirea Progresul este atașată echipelor din Uniunile și Instituțiile Administrative de Stat, Sanitari și Învățământ, culorile acestora fiind alb și negru.

În 1952, Comitetul pentru Cultură Fizică și Sport a reconfigurat standardizarea inițială, iar acum regăsim Progresul ca denumire generică pentru echipele de pe lângă Uniunile Poligrafice, Sanitare, instituții administrative și de stat. Spartac, în conformitate cu același document, era numele purtat de echipele de pe lângă Uniunea Sindicatelor din Finanțe, Comerț, Cooperație și Alimentație.

Nicăieri nu se observă impunerea combinației de culori bleu-albastru, așa că putem presupune că Progresul, echipa bancarilor, dorind cumva să spargă tiparele impuse de epocă și de ideologia de partid, a ales ceva ce nu fusese obligatoriu.

O explicație concretă pentru alegerea respectivă, în literatura studiată, nu s-a regăsit la modul concret. Cert este însă că Progresul a ales o marcă identitară distinctă inclusiv la nivelul culorilor tradiționale. De asemenea, ne face plăcere să amintim tangenta națională a Progresului, echipă izvorâtă dintr-o instituție strategică, Banca Națională a României.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s