Mijlocașul echipei Progresul Spartac, Mircea Donca, este, la numai 22 de ani, unul dintre veteranii vestiarului bleu-albastru. Donca a intrat în al treilea an de cooperare cu Progresul Spartac, iar despre debutul de sezon vorbește foarte deschis: ”Am avut un program relativ ușor în acest start de campionat. Ar fi trebuit să avem maximum de puncte. Din păcate se pare că s-a întors ghinionul și am pierdut patru puncte la ultimele două remize”. Întrebat despre ghinionul invocat, Mircea Donca își continuă gândul: ”Producem un fotbal de calitate. Am avut o sumedenie de ocazii la fiecare meci, dar, cu Bascov de exemplu puțin a lipsit să nu părăsim terenul învinși”.

Referitor la meciul cu Unirea Bascov, încheiat la egalitate, 1-1, Mircea Donca a fost rezervă. Explică acest sentiment astfel: ”La Progresul Spartac nu există titulari și rezerve. Fiecare dintre noi trebuie să fie conștient că poate fi rezervă, în sprijinul echipei. Desigur că nimănui nu îi place această postură, dar în teren intră numai 11. La meciul cu Bascov am căutat să dau totul pentru echipă, atunci când antrenorul Andrei Erimia m-a introdus pe teren”.

Subiectul perioadei este, fără îndoială, mutarea echipei progresiste într-o altă serie: ”Sunt avantaje și dezavantaje. Totul este nou pentru noi, iar echipele sunt necunoscute. Și noi pentru ei, la fel, suntem o apariție inedită. Totuși, cred că deja intervenise rutina în seria Bărăganului. Faptul că noi ne concentram strict la fotbal, fără să ne intereseze unele aspecte colaterale, ne crea un deserviciu. Noi nu doream alianțe ci să jucăm fotbal de calitate”, spune Mircea Donca.

Au venit colegi noi, la Progresul Spartac, iar Mircea Donca se exprimă astfel: ”Nu facem rabat de la filosofia deja împământenită la echipă. Cei noi au fost foarte bine primiți, s-au integrat rapid și ușor și sunt colegii noștri. Doar așa putem face o echipă de clasă”. Obiectivul promovării este încă în mintea tânărului nostru interlocutor: ”Promovarea este un obiectiv declarat și asumat. Ne obligă blazonul să fim echipă care își propune performanță. Trebuie câștigate toate meciurile, de aceea îmi pare rău de ultimele două remize, în condițiile în care am controlat autoritar jocurile”.

Mircea Donca a trăit și un sentiment special în această vară: ”Am fost spectator și suporter al echipei naționale de tineret a României, care s-a calificat până în semifinalele Campionatului European și a obținut biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Cu Adrian Rus am copilărit la Satu Mare. Suntem prieteni de la grădiniță, de la vârsta de 5 ani. Am fost în Italia cu un alt prieten, Ciprian Stanciu, al cărui văr este Andrei Radu, și el prezent în lotul național. Sunt foarte bucuros pentru performanța lui Rus și a echipei naționale și cred că aceasta va avea un efect benefic imediat asupra fotbalului românesc”.

Dacă Mircea Donca a deschis ideea relației cu Stanciu, următoarea întrebare vizează chiar acest subiect: ”Relația mea cu Ciprian Stanciu este una aparte. A început după mai multe pase de gol pe care i le-am oferit. Așa ne-am cunoscut mai bine, iar apoi, după ce el a devenit mijlocaș, din motive tactice, cuplul nostru s-a cimentat. Ne ajutăm în teren, iar acest lucru se vede, dar și în afara acestuia. Discutăm foarte mult, suntem prieteni și, chiar dacă eu sunt mai tânăr, cred că mă pot considera un veteran al echipei”. Completarea autorului este că binomul Stanciu-Donca reprezintă, practic, structura pe orizontală a echipei, în vestiar și în teren.

Mircea Donca așteaptă cu nerăbdare ca gazonul sintetic din Intrarea Vrabiei să fie din nou practicabil: ”Se cunoaște că nu am jucat acasă în aceste etape. Suporterii au venit în număr mai mic, iar noi, chiar dacă și la ARCOM am evoluat tot pe sintetic, ne-am simțit un pic inconfortabil. Abia așteptăm să revenim acasă și sperăm să obținem doar rezultate pozitive”.

La final de discuție, Mircea Donca le-a mulțumit suporterilor și i-a îndemnat să fie alături de echipă, la fel ca și până acum. Mircea Donca a intrat și în ultimul an de master la Facultatea de Geografie a Universității din București.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s