Un invitat special pentru rubrica Interviuri Progresiste este cunoscutul jurnalist Silviu Ghering, redactor-șef la ziarul Fanatik, cel care ține cu Progresul, din copilărie. Încă din debutul dialogului, Silviu Ghering dorește să povestească întâmplarea care l-a transformat în progresist pe viață: ”Familia mea locuia în Cotroceni, iar Progresul era una dintre echipele cele mai iubite ale Bucureștiului. De aceea, la un derby cu Steaua, disputat pe fostul Stadion Republicii, am mers cu tatăl meu la meci. Stadionul era arhiplin așa că nu am apucat să intrăm în tribune. Am găsit loc de unde se putea vedea meciul de pe un deal, din spatele unui gard. Ne-am urcat pe niște cutii de gheață, cum era pe vremuri. Tata era progresist, iar noi eram flancați de un căpitan și un colonel, care ambii țineau cu Steaua. Progresul a învins atunci cu 1-0 prin golul marcat de Viorel Popescu în minutul 82. Ce frumos a fost. De atunci sunt progresist”.

Jurnalistul precizează că ”niciodată nu și-a încălcat deontologia profesională în detrimentul simpatiei. Munca este muncă, drgostea pentru Progresul este altceva”. Totuși, Silviu Ghering are în palmares o serie de articole emoționante publicate pe tematică legată de istoria progresistă.

Silviu Ghering urmărește atent activitatea depusă la Progresul Spartac: ”Ceea ce se întâmplă la Progresul Spartac este sinonim cu performanța. Etapă de etapă sunt alături de băieți, deoarece lucrurile sunt foarte serioase și echipa merită susținută. Nu pot uita că în ambele sezoane de liga a III-a, în care s-a ratat promovarea, Progresul Spartac a fost superioară, ca rezultate directe, ambelor echipe care au ajuns în eșalonul secund. Cu Farul Constanța, în sezonul 2017-2018, Progresul Spartac a avut scoruri de 7-0 și 1-1, deci elocvente, în vreme ce anul trecut am condus Rapidul în Giulești până în minutul 88. Acel 1-2 de lângă Podul Grant a fost întors în Intrarea Vrabiei, când am învins cu 3-1”.

Discuția merge organic spre acel meci de la început de retur, 3-1 cu Rapid. Iată părerea jurnalistului progresist: ”Acea partidă este una de referință pentru noua casă a Progresului. Au fost peste 1000 de oameni la meci, iar duelul galeriilor a fost unul civilizat.. Sigur că rapidiștii au fost mai mulți, dar am remarcat atunci aplombul cu care micuța galerie progresistă a încercat să rivalizeze cu un oponent disproporționat numeric. În plus, victoria, bazată pe o motivație superioară a bleu-albaștrilor, recomandă acel meci ca unul de colecție”.

Dacă tot s-a vorbit despre suporteri, Silviu Ghering adaugă alte idei: ”Suporterii progresiști au fost întotdeauna speciali. Chiar dacă nu au fost niciodată prea mulți. Acum văd că s-a format o galerie omogenă, iar un număr de 30-40 de suporteri sunt permanent în tribună, pentru Progresul, acasă, dar și în deplasare. Este mare lucru”.

Deși în spațiul public s-a vehiculat multă vreme războiul pentru continuarea tradiției progresiste, Silviu Ghering pune punctul pe i: ”Problema este și va rămâne controversată. Ceea ce pot spune este că, actualmente, Intrarea Vrabiei este casa Progresului. Ceea ce face conducerea clubului Progresul Spartac înseamnă revitalizarea vechiului spirit progresist. Am apreciat că inclusiv pe site-ul oficial s-a făcut remarca potrivit căreia Progresul Spartac este o echipă nouă, care nu are legitimitatea juridică de a se considera continuatoarea tradiției progresiste. Numai că din 2009 încoace, când a apărut fractura în istorie, Progresul Spartac, vorbind despre criteriul performanței sportive și al celei manageriale, este entitatea cea mai în măsură să coaguleze, în jurul ei, spiritul progresist. Ca o dovadă a acestei afirmații este că la meciurile Progresului Spartac mă revăd cu prieteni vechi de peste 40 de ani, pe care i-am întâlnit în Cotroceni”.

Completează ideea același Silviu Ghering: ”Faptul că s-a investit într-un vechi stadion bucureștean, Prefabricate, poate însemna o reparație morală pentru bleu-albaștri. Știm bine cu toții cât am suferit la mutarea tribunelor, ori atunci când ne mutam de pe un stadion pe altul. Investițiile în infrastructură, faptul că recent s-a instalat o suprafață sintetică nouă, modernizarea bazei reprezintă tot atâtea motive să aplaudăm eforturile și să le sprijinim. Progresul Spartac reprezintă mult mai mult decât nimic.  Progresul Spartac este clubul care are dreptul de a se considera, mai departe, echipa guvernată de spiritul progresist, pe care deja l-a reînviat”.

Întrebat despre promovarea în liga secundă, Silviu Ghering răspunde optimist: ”Dincolo de slăbiciunea mea pentru Progresul, încerc să privesc competiția cu un ochi obiectiv. Echipa este tânără, ambițioasă, are jucători foarte buni, antrenori dedicați și conducători atașați de valorile progresiste. Cu o astfel de combinație este imposibil să nu reușești. Este însă greu de estimat, de spus când va promova Progresul Spartac. Deoarece există mulți factori, unii extrasportivi, care pot influența performanța. De aceea cred că orice campionat este foarte greu și niciun adversar nu trebuie subestimat. Sunt însă convins că va veni și vremea bleu-albaștrilor. Curând!”

Dialogul pe tematică progresistă, cu Silviu Ghering, este infinit. Omul este o enciclopedie bleu-albastră și vorbește cu patos despre o echipă specială, deservită și susținută de oameni speciali. La final, Silviu Ghering a promis că va susține în continuare Progresul Spartac, în spiritul atât de frumos al vechiului Progresul: Progresul Spartac ne-a oferit, nou, progresiștilor, minunata opțiune de a nu uita cum era odinioară. Din acest motiv suntem datori, toți progresiștii, să susținem Progresul Spartac. Mult succes mai departe”, a încheiat suporterul Silviu Ghering acest interviu neconvențional.

 

Un gând despre „Silviu Ghering – Intrarea Vrabiei reprezintă acasă pentru Progresul

  1. Cu toti avem qmintiri placute sau mai putin placute ma bucur ptr voi ca incercati sa faceti ceva ptrr echipa iubita este foarte greu se joaca cu inima cu sufletul dar bugetul vorbeste restul e vrajeala crud dar asta devaraul ircand in liga trebuiesc si mai multi bani si bani astai adevarul au disparit echipe ca rapid petrolu sai chiar steaua banu banuuuu face diferenta va pup

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s