La începutul sezonului, staff-ul progresist a fost luat prin surprindere de anunțul lui Florin Drăghici, preparatorul fizic din ultimii doi ani al echipei, care a acceptat o ofertă venită din Irak. Ca o ironie a sorții, Orientul Mijlociu ne-a „oferit” in scurtă vreme înlocuitorul acestuia, sirianul Erwah Alnablsi!
Erwah este sirian născut la Dubai. A jucat fotbal la echipe de top din Emiratele Arabe Unite, cum ar fi Al Wahda și Al Shabab, la nivel de juniori. Postul său în echipă era de mijlocaș defensiv, însă consideră că nu a fost un jucător talentat. A performat însă în perimetru sportiv la jiu-jitsu, fiind campion național și continental. A crescut în sport și din acest motiv s-a atașat de valorile sportului, alegând să servească acest domeniu.
S-a dedicat studiului și a descoperit că îi place kinetoterapia. La un moment dat, în dorința sa infinită de dezvoltare profesională, a încercat un inedit joc cu soarta. A scris numele unor țări pe bilețele de hârtie și a ales, având hazardul drept aliat. A ieșit România, așa că Erwah, neștiind limba, s-a interesat de un master în kinetoterapie. A vrut inițial să meargă la Facultatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davilla” din București, dar nu ns-a format grupă de masteranzi. Așa a ajuns la Facultatea de Kinetoterapie a Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București, unde a absolvit cursurile de licență și apoi masterul. „De când am venit în România mi-a plăcut foarte mult și mi-am dat seama că nu voi mai pleca niciodată de aici. A fost un sentiment inexplicabil, dar pe care încă îl resimt foarte puternic. Așa a devenit România a doua mea patrie. M-am căsătorit, am doi copii și simt românește”, ne explică Erwah. A urmat, ulterior, încununarea carierei universitare, cu susținerea tezei de doctorat la UNEFS, pe o temă izvorâtă din practică, legată de implicarea proactivă a persoanelor sedentare, grupa de vârstă 55-60 de ani.
Specializarea sa este una dublă fiind kinetoterapeut și preparator fizic. Cele două domenii nu se confundă, iar cunoștințele legate de ele concură la crearea unui tip de specialist rar, așa cum este Erwah. Abilitățile sale profesionale nu au rămas neobservate, el având acum o mulțime de colaborări cum ar fi la echipa de Liga a IV-a Bucharest United, cu jucători de tenis, cu boxeri sau cu lotul olimpic de scrimă al României. Practica medicală a efectuat-o în mai multe etape la Spitalul Colentina din București sau la Spitalul Județean Ilfov. ”Îmi place să ajut oamenii. Fiecare din noi are potențial care trebuie valorificat”, spune, la modul general, Erwah.
Relația sa cu Progresul Spartac a venit organic, bazată pe aceeași dorință a sa de a învăța, de a căpăta noi experiențe. ”La început am stabilit cu Andrei Erimia să vin de 2-3 ori pe săptămână să lucrez cu băieții. Ulterior, văzând care este filosofia Progresul Spartac, fără să îmi ceară nimeni am început să vin în fiecare zi. M-am legat afectiv de echipă și cred că, în afară de latura fizică, prezența mea în grup a avut influență și asupra creșterii psihologice, a încrederii în sine. Până la urmă pregătirea fizică reprezintă baza fundamentală a pregătirii spirituale și psihologice, mai ales în sport”, ne spune kinetoterapeutul venit din Golful Persic. ”Nu cred că greșesc dacă spun că, acum, Progresul Spartac este a doua mea familie. Mă simt excelent la echipă și mă bucur foarte mult văzând cum crește proiectul, pe toate laturile. Aici cred că un rol foarte important îl are Andrei Erimia, care este foarte comunicativ și dispus permanent să învețe. Petrece mult timp cu echipa, iar mie mi-a dat mână liberă în munca mea, ceea ce este foarte important. Practic, atunci când ne-am întâlnit prima dată, Andrei a acceptat metodele mele noi de lucru, fiind dispus să renunțe la cele vechi practicate încă în fotbalul românesc. De atunci mi-am dat seama că pot lucra și performa alături de Progresul Spartac”, simte nevoia să completeze Erwah. Special despre relația cu Andrei Erimia, Erwah spune că ”Andrei mi-a dat oportunitatea de a lucra la nivel înalt, cu exerciții complexe. Deși am mână liberă pe specialitatea mea, subordonez totul obiectivului colectiv și încerc să întocmesc planurile de pregătire individualizate, în funcție de traseul echipei și de ce dorește Andrei Erimia, în calitate de antrenor principal. Altfel, dacă nu ar exista această cooperare și comunicare la nivel excelent, eu nu aș putea să îmi duc la bun sfârșit misiunea în cadrul echipei”. După aceea, Erwan ne mai spune și că ”este oricând la dispoziția jucătorilor și celorlalți progresiști pentru discuții individuale și programe speciale care să îi ajute să crească în valoare”.
Interlocutorului nostru nu îi trebuie puse prea multe întrebări, deoarece răspunsurile curg singure, organic, legate de dialogul deschis. Erwah precizează că ”la Progresul Spartac sunt jucători cu potențial excelent. Mulți pot juca în Liga I fără probleme. De aceea sunt convins că avem mari șanse de a promova în liga secundă în acest an”. Erwah mută din nou în plan sentimental, după această afirmație: ”Ceea ce am resimțit mereu la Progresul Spartac, deschidere, lipsa presiunii, spiritul de întra-ajutorare, m-au făcut să apelez la studiul istoriei echipei. Progresul București, am înțeles ulterior, așa a avut drept norme nescrise de conduită mereu. De aceea cred că an nimerit în locul potrivit, la momentul potrivit, iar aportul meu la performanțele echipei a fost întotdeauna subliniat de antrenori și de jucători, fapt pentru care le mulțumesc”. După o scurtă pauză, kinetoterapeutul arab completează cu încă un gând: ”La Progresul Spartac se lucrează ușor, iar satisfacțiile sunt uriașe. Să vezi cum se transformă echipa, de la etapă la etapă, cum condiția fizică devine un atu în meciuri, este o mare realizare a staff-ului tehnic”.
Ca orice sirian, Erwan Alnablsi este suporter al echipei naționale a țării sale: ”Mă bucur că avem o generație foarte bună. Chiar dacă Siria este devastată de un îndelungat război civil, am obținut calificarea la Cupa Asiei, fiind și la barajul play-off pentru Cupa Mondială. Sper să revină pacea și lucrurile să reintre în normal”.
Planurile de viitor ale lui Erwah se leagă indisolubil de familie, de România și de Progresul Spartac. El termină delicios această discuție, la propriu și la figurat, invintându-ne să gustăm o baclava producție proprie: ”O altă pasiune a mea este bucătăria. Am un magazin micuț de dulciuri tradiționale, iar specialitatea casei este baclavaua. Mulți dintre fotbaliștii progresiști au mâncat prăjituri făcute de mine și au rămas încântați. Vă invit pe toți să gustați produse în care, ca și în orice altă activitate, în afara ingredientelor este… suflet”. Om credincios, Erwah încearcă să ajute oamenii, în acest fel ajutându-se pe sine însuși.
Ar mai fi fost multe de spus și de scris, dar timpul este o resursă limitată și importantă pentru Erwah, cel care consideră că sportul este marea pasiune și provocare a vieții sale. Erwah este un membru al familiei progresiste, iar munca sa reprezintă un element de valoare pentru Progresul Spartac.
شكراً جزيلاً لك يا عروة