O informatie – altfel, deosebit de importanta – care isi face loc cu greu in buletinele de stiri pe care le vedem este aceea a incetinirii semnificative a contagierilor cu noul virus in statele Europei de Vest care au fost primele victime ale epidemiei: Italia (vezi graficul din foto), Elvetia, Germania, Austria sau chiar Spania. Exista, desigur, si motive obiective pentru care aceasta stire este mai putin distribuita (pe langa apetitul local evident pentru stiri catastrofiste care fac audienta superioara), si anume acela de a nu da inca false sperante oamenilor ajunsi deja la limita rabdarii dupa o luna de izolare.

In acest context, apar si discutiile despre cand si cum se va putea iesi din „lockdown”. Astfel de iesire mai are insa de asteptat, panta descresterii numarului de cazuri fiind una mult mai blanda decat cea a raspandirii initiale a virusului. Scenariile despre care s-a vorbit, ce ar putea incepe cel mai devreme undeva in mai, includ o reluare graduala a activitatilor, cu pastrarea „distantarii sociale” si, cel mai probabil, instituirea obligativitatii de a purta masca de protectie in cazul iesirilor in colectivitate. Astfel, evenimente ce presupun adunarea unor grupuri mai mari de oameni sau contactul fizic direct – sport, spectacole, concerte – vor fi ultimele care vor putea fi reluate.

Pozitia exprimata recent de UEFA, in schimb, a subliniat dorinta de a finaliza cu orice pret actualul sezon fotbalistic, cu amenintarea putin voalata ca federatiile nationale care ar decide acum inghetarea sezonului si pastrarea ierarhiilor existente (referire directa la Belgia care anuntase intentia de a oficializa aceasta hotarare) ar putea fi excluse din cupele europene anul viitor! Dorinta forurilor fotbalistice, motivata de situatia financiara a cluburilor, care ar deveni extrem de grava in urma pierderii drepturilor de televiziune si nu numai, nu va putea insa sa treaca peste reglementarile guvernelor nationale, la care am facut referire mai sus. Iar virusul nu va disparea cu totul nici peste doua luni – putem presupune asta urmarind situatia actuala din China – reluarea activitatii fotbalistice fiind conditionata de ACCEPTAREA si ASUMAREA unui grad de risc de contagiere (fiind vorba de un sport de contact ce nu poate fi jucat cu masca pe figura!), de dorit, unul de nivel cat mai redus. Si, cu siguranta, meciurile se vor desfasura in prima faza fara spectatori in tribuna.

Avand in vedere faptul ca, in privinta evolutiei numarului de imbolnaviri, Romania este cam la o luna in urma Italiei (Marea Britanie sau SUA, care au cam doua saptamani de decalaj, traiesc acum cele mai rele momente ale epidemiei), putem estima ca nu se va putea vorbi de reinceperea antrenamentelor, la noi, mai devreme de doua luni. O reluare a campionatului ar putea fi luata in discutie doar, in cel mai fericit caz, undeva dupa jumatatea lunii iunie. Iar probabilitatea de a ingheta sezonul si scenariul aferent trebuie avute categoric in vedere, chiar daca decizia finala va fi anuntata abia dupa ce vor exista precedente in plan international.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s