Portarul progresist Iulian Răduță a fost intervievat de site-ul oficial al grupării noastre, http://www.progresulspartac.com, cu referire la prima toamnă a echipei în Liga a III-a. În sens retrospectiv, sau poate ca introducere în dialog, Răduță a preferat să înceapă cu o amintire… ceva mai din urmă: ”Progresul Spartac a însemnat un nou inceput pentru cariera mea. Nu stiu cati stiu asta, dar eu ma lăsasem de fotbal de mai bine de un an. In toamna anului 2016 Frangu m-a sunat si mi-a povestit despre proiect. Am fost sceptic in a-mi relua activitatea, imi luasem gandul. Dar 23 de ani de fotbal (atunci) nu se uita usor. Asa ca am zis sa incerc. Atmosfera fantastica din cadrul grupului si faptul ca staff-ul este aproape de fiecare jucator m-au convins. Si…iata-ma tot aici dupa 3 ani si jumatate aproape. Este clubul unde am activat cel mai mult pana in prezent si cred si sper ca de aici ma voi retrage definitiv peste multi ani. Sau cel putin astea sunt planurile mele….”, ne spune cerberul progresist.

Apoi au urmat meciurile din turul campionatului, obiectivul inițial, întărit și de Răduță, fiind acela de a evita retrogradarea: ”Era o provocare pentru noi toți. Nu știam cu ce adversare ne vom confrunta și ne făcusem un plan să strângem 30 de puncte ca să nu cădem. Noi însă aveam punctele planificate la final de tur, atunci când ne-am trezit favoriți la promovare”.
Echipa noastră a început acel campionat la Popești-Leordeni, deoarece Stadionul Progresul Spartac încă nu era omologat. Startul de campionat este savuros povestit de Iulian Răduță: ”Mă uitam aseară și mă amuzam la rezumatul meciului cu Oltenița, câștigat ca la teatru, cu 6-4. Am primit două autogoluri în acel meci. Apoi am început să credem că putem face performanță după ce am zdrobit Slobozia cu 4-1. Țin minte că nici nu mai voiam să ne mutăm de la Popești-Leordeni. A mai fost un meci foarte greu, tot acolo, cu Borcea, câștigat la limită, cu 1-0. Am apărat un penalty în startul meciului, la 0-0. În acele etape ne-am rodat, s-a creat chimia necesară și relațiile de joc au început să se închege. Am căpătat încredere și am început să fim o echipă respectată în serie”.

Modest, Iulica, cum ii spun cei apropiati, uita sa mentioneze contributia sa majora la startul excelent de campionat al bleu-albastrilor. Echipa progresista nu era inca mecanismul bine reglat de acum, iar atacantii adversi ajungeau deseori in situatie de 1 la 1 cu portarul nostru. Acesta a avut interventii de senzatie, care ne-au adus puncte pretioase, in meciurile cu Slobozia, Voluntari 2, Borcea, Tulcea sau Modelu.

Meciul cu Farul Constanța, câștigat cu acel neverosimil 7-0, are și el, din perspectiva portarului, o abordare originală: ”Constănțenii ne-au tratat de sus și fotbalul i-a pedepsit. Ei aveau un nume, iar noi eram out-siderii. Din primele minute ale meciului mi-am dat seama că portarul lor este vulnerabil. Le-am strigat permanent coechipierilor din câmp să șuteze și continuarea meciului mi-a dat dreptate. Am avut și noroc. Noi am marcat totul, iar lor nu le-a ieșit nimic. În repriza secundă efectiv am înghețat. Bătea un vânt rece, lateral, iar cum la mine în careu nu se juca, am făcut doar alergare pentru dezmorțire. Aveam patru tricouri pe mine, dar tot îmi era frig. Am jucat atunci la Baza ARCOM, ceea ce însemna o mică noutate și pentru noi ”.

Ultima etapă a acelui tur de campionat, 3-1 în deplasare cu FCSB II a consemnat titlul de campioană a toamnei pentru bleu-albaștri: ”Ne-am bucurat enorm văzând că am terminat turul pe prima poziție, dar știam că în retur Farul își va lua măsurile de siguranță necesare ca să nu piardă puncte. Dar asta este altă poveste. Am avut ghinion la unele meciuri în retur, așa cum în prima parte a sezonului avusesem noroc”, completează Iulian Răduță.

Ratarea acelei promovări, alături de o alta la fel de dramatică în tricoul celor de la Axintele, sunt momente nefericite ale carierei lui Iulian Răduță: ”Când eram la Axintele am pierdut o promovare frustrant, după ce am primit o depunctare de 9 puncte. Locul 1 s-a decis la meciurile directe cu Buzău, 2-1 și 0-2. Din cauza unui gol am ratat. Apoi cu aceasta promovare ratată la mustață contra Farului…”

La momentele frumoase, titularul porții progresiste nu ezită să enumere barajul de la Crevedia, turul de campionat din sezonul 2017-2018 sau victoria cu Rapid.

Iulian Răduță a ținut să ureze tuturor suporterilor progresiști Paște Fericit și multă sănătate, îndrumându-i să stea acasă și să respecte sfaturile autorităților pentru stoparea pandemiei Covid-19.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s