Site-ul oficial al Federației Române de Fotbal, http://www.frf.ro, găzduiește o interesantă analiză retrospectivă, în zilele premergătoare turului semifinalelor Cupei României. Specialiștii de la Casa Fotbalului au întocmit ierarhii referitoare, pe anumite perioade, la echipele românești care au acces în cupele europene, prin intermediul performanțelor interne din Cupa României.

Din punctul nostru de vedere este interesantă remarca potrivit căreia Progresul București este prima echipă românească participantă în cupele europene, grație Cupei României. Progresul a participat la cea de-a doua ediție a Cupei Cupelor, 1961-1962, fiind câștigătoare a Cupei României 1960. Acest lucru s-a putut deoarece ediția 1960-1961 a Cupei României, câștigată de divizionara secundă Sticla Arieșul Turda, 2-1 în finală cu Rapid, s-a disputat în noiembrie 1961, după începerea Cupei Cupelor. Așa, Progresul a fost trimisă, pe baza performanței anterioare, în Cupa Cupelor.

Progresul câștigase Cupa României în ediția 1959-1960, după următorul parcurs: 4-0 cu CS Craiova, 4-0 cu Steagu Roșu Orașul Stalin (Brașov), 3-1 cu CCA București în sferturile de finală, 2-0 după prelungiri cu Dinamo Bacău în semifinale și 2-0 cu Dinamo Obor București, în finală.

Echipa condusă de antrenorul Augustin Botescu a cucerit în premieră Cupa României pentru clubul bancar, finala, împotriva unei divizionare secunde, fiind urmărită de 25 000 de spectatori pe Stadionul Republicii. Golurile au fost marcate de Oaidă (foto) și Soare.

Ulterior, în optimile de finală ale Cupei Cupelor, Progresul a jucat cu portughezii de la Leixoes, find eliminată după 1-1 și 0-1. Grație acestei performanțe, în ierarhia amintită, aferent perioadei 1961-1981, Progresul București figurează pe locul 8, cu un punct. Pentru perioada 1982-2003, Național București se află, conform acelorași criterii, pe locul 6, cu 8 puncte acumulate în competițiile europene, unde s-a calificat grație Cupei României.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s