În sezonul 1960-1961, o formație de Divizia B, proaspăt promovată în acel eșalon, Sticla Arieșul Turda, reușea deosebita performanță de a cuceri Cupa României, într-o finală pe Stadionul republicii din București, învingând Rapidul cu 2-1. Astfel, trofeul, deținut până atunci de Progresul București, care îl câștigase în 1960, și-a mutat domiciliul pe malurile Arieșului, în județul Cluj.

Din acea echipă turdeană, portarul Vasile Suciu a scris mai târziu istorie la echipa națională de juniori a României, cu care, în 1962, a cucerit titlul continental.

Interesant este că în formația turdeană, antrenață de fostul internațional Ștefan Wetzer la vremea respectivă, evolua mijlocașul Dionisie Ursu, care avea 29 de ani și jucase în Divizia A, la Progresul București, fiind cel mai experimentat fotbalist din lotul proaspetei deținătoare a Cupei României.

Dionisie Ursu, în calitate de căpitan al echipei din Turda, va fi apoi destinatarul unei mulțimi de scrisori de felicitare, care au venit din toate colțurile țării. Una dintre ele, avându-l ca expeditor pe bucureșteanul N. Rusescu, rămâne memorabilă. Scrisoarea având data poștei 30 noiembrie 1961, aflată în colecția familiei Ursu, ne spune că Rusescu era suporter progresist și că îi felicita pe turdeni pentru câștigarea prețiosului trofeu Cupa RPR. De asemenea, N. Rusescu îi avertiza pe turdeni să trateze cu maximum de seriozitate participarea în Cupa Cupelor, fiind încă sub impresia celor trăite la meciul dintre Progresul și Leixoes, din aceeași competiție.

Mai târziu, Federația Română de Fotbal a refuzat celor de la Turda posibilitatea de a juca în Cupa Cupelor, în sezonul 1961-1962.

Actualmente, Sticla Atieșul Turda evoluează în Liga a III-a, având, pentru sezonul următor, ambiții de promovare în eșalonul secund.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s