După câteva zile tensionate, în care am fost nevoiți să așteptăm decizia Comisiei Naționale de Soluționare a Litigiilor, clubul nostru a oficializat acum câteva ore transferul atacantului de 32 de ani Ciprian Georgian Stanciu! Golgheter all-time al proiectului Progresul Spartac, și lider incontestabil al vestiarului, acesta revine înapoi acasă, în Intrarea Vrabiei, după doi ani și jumătate!

Istoria bleu-albastră a lui Ciprian Stanciu începe în anul 2000, când și-a început la 10 ani cariera fotbalistică din Cotroceni, la FC Național. Șase ani mai târziu, la doar 16 ani, acesta avea să debuteze pentru echipa mare a bancarilor, chiar în Liga 1, unde a intrat de trei ori de pe bancă împotriva celor de la Politehnica Timișoara, Argeș Pitești și FC Vaslui, pentru un total de 37 de minute. Ciprian a continuat să joace în Cotroceni până la desființarea Progresului original, din primăvara lui 2009.

În vara următoare, acesta s-a transferat la un alt club care avea să influențeze fotbalul românesc, ajungând în Ovidiu, unde a jucat în Liga a 3-a pentru Viitorul Constanța, chiar în primul an al proiectului demarat de către Gheorghe Hagi. La vârsta de 19 ani, el a jucat 20 de meciuri în acel sezon, marcând de trei ori pentru constănțeni, și ridicând trofeul promovării, alături de colegii săi, la finalul anului.

Ciprian a rămas și sezonul următor în al treilea eșalon, fiind împrumutat de către Viitorul la Spicul RomPan București. În vara lui 2011, acesta avea să debuteze în al doilea eșalon, după ce s-a transferat la Viitorul Brănești, pentru care a marcat de două ori, în 11 meciuri jucate. După retragerea din campionat a ilfovenilor, el și-a încheiat sezonul tot în Liga a 2-a, în tricoul celor de la FC Botoșani, pentru care a marcat un gol în șapte partide.

După jumătate de an în Liga a 3-a, la CS Afumați, Ciprian și-a început aventura din străinătate, semnând pentru formația din al doilea eșalon al Ungariei, Putnok VSE, unde a jucat în șapte partide. În vara lui 2013, s-a transferat în zona Toscana a Italiei, la formația Pro Piacenza, din Serie D. Alături de italieni, a ridicat trofeul campionatului, reușind astfel promovarea în cel de-al treilea eșalon, după un sezon în care acesta e experimentat destul de mult cu roluri de mijlocaș, lucru pe care îl vedem și în jocul său din ziua de azi.

După încă un sezon în Piacenza, în care a reușit, alături de colegii săi, să evite retrogradarea, Ciprian s-a decis că este momentul să revină înapoi în România, semnând pentru Metaloglobus, care se aflau la vremea aceea în Liga a 3-a. Pentru formația din Pantelimon, el a jucat în a doua jumătate de an a sezonului 2015-2016, și în prima jumătate a sezonului 2016-2017, punând umărul la eventuala lor promovare cu două goluri.

La finalul lui 2016, după mai bine de șapte ani de la plecarea lui din Cotroceni, Ciprian a arătat că are încredere în viitorul proiectului Progresul Spartac, alegând să coboare în Liga a 4-a. Chiar și așa, un lucru uitat despre debutul lui oficial în Intrarea Vrabiei este faptul că acesta a avut loc pentru formația noastră secundă, în sferturile Cupei României – Faza București, chiar împotriva primei echipe a Progresului!

Acesta avea să debuteze și pentru echipa mare a lui Andrei Erimia în primăvară, cu poftă de goluri, reușind să înscrie de 21 de ori în cele 11 meciuri rămase în sezonul regulat al campionatului, și ridicând la final, alături de restul progresiștilor, trofeul promovării în Liga a 3-a, după faimosul „Miracol de la Crevedia”.

În primul an din al treilea eșalon al clubului nostru, Ciprian avea să-și înregistreze cel mai bun sezon de până acum din fața porții, reușind un număr neverosimil de 23 de reușite, în 25 de meciuri, în lupta noastră pentru promovare împotriva Farului Constanța. Deși, la finalul acelui sezon, nu am reușit să urcăm în al doilea eșalon, atacantul nostru s-a putut mândri cu titlul de golgheter al echipei, al seriei, și al doilea al întregului eșalon, reușind, în același timp, să fie al treilea cel mai utilizat jucător al nostru (2074 minute, după George Apostol și Iulian Răduță), și să poarte pentru prima dată banderola de căpitan, în Etapa a 19-a.

În sezonul 2018-2019, mentalitatea clubului nostru, precum și o parte din lot, au fost schimbate, lucru care ne-a afectat poziția în clasament din prima parte a sezonului. Chiar și așa, un lucru pe care ne-am putut baza a fost abilitatea ofensivă a lui Ciprian Stanciu, care pe lângă titlul inevitabil de golgheter al Progresului, cu 20 de goluri în 29 de meciuri, a devenit și un jucător care se implica la creația fazelor, precum și căpitanul „full-time” al echipei.

În sezonul următor, Ciprian a preluat și rolul inedit de antrenor, ghidând cea mai mică grupă progresistă în începutul carierei lor fotbalistice. Campania din Liga a 3-a părea să meargă bine, cu 12 goluri în 15 etape pentru Ciprian, care a continuat să fie liderul vestiarului, și cea mai bună șansă a clubului nostru de a promova în al doilea eșalon de până atunci, aflându-ne într-o luptă cu CSM Slatina. Din păcate, după cum știm, acel sezon avea să fie întrerupt de către pandemia de Covid-19, iar după aproape cinci luni în care lotul progresist nu a avut permisiunea de a se antrena împreună, Progresul avea să cedeze în fața slătinenilor, în urma unui baraj controversat.

Datorită tăierii masive de costuri la care a fost nevoit clubul nostru, cincisprezece din unii dintre cei mai importanți jucători bleu-albaștrii au părăsit Intrarea Vrabiei în vara lui 2020, inclusiv căpitanul Ciprian Stanciu. Acesta a semnat pentru Minaur Baia Mare, având, din păcate, un prim sezon destul de dificil, în care accidentările l-au ținut departe de teren, pe care a călcat de doar trei ori în acel sezon, în startul campaniei.

Sezonul următor avea să marcheze întoarcerea senzațională a lui Ciprian, reușind să marcheze de 16 ori în doar 20 de meciuri pentru băimăreni, care l-au făcut golgheterul clubului, și al doilea al Seriei a 10-a (în spatele lui Stefan Visic), dar și să devină unul dintre căpitanii băimărenilor. La finalul sezonului, cu banderola de lider pe braț, Ciprian avea să reușească a patra promovare din cariera sa, urcând în cel de-al doilea eșalon cu Minaur.

În primul său sezon în Liga a 2-a a României din ultimii zece ani, acesta a jucat de 17 ori, marcând trei goluri pentru băimăreni, și purtând de cinci ori banderola de căpitan. Acum doar câteva ore, Ciprian Stanciu și-a reziliat contractul cu cei de la Minaur, completând o revenire de senzație, înapoi în tricoul progresist!

Statistică detaliată la Progresul:


Sezonul 2016-2017: 16 meciuri / 22 goluri

  • Liga a 4-a București: 14 meciuri / 22 goluri
  • Cupa României – Faza București: 1 meci
  • Baraj Liga a 3-a: 90 minute / 1 gol

Sezonul 2017-2018: Minute – 2074 / 25 meciuri / 23 goluri

  • Liga a 3-a: 2074 minute / 25 meciuri / 23 goluri

Sezonul 2018-2019: Minute – 2565 / 29 meciuri / 20 goluri

  • Liga a 3-a: 2295 minute / 26 meciuri / 19 goluri
  • Cupa României: 270 minute / 3meciuri / 1 gol

Sezonul 2019-2020: 1468 minute / 17 meciuri / 12 goluri

  • Liga a 3-a: 1288 minute / 15 meciuri / 12 goluri
  • Cupa României: 90 minute / 1 meci
  • Baraj Liga a 2-a: 90 minute / 1 meci

Acum că a ajuns înapoi în Intrarea Vrabiei, unde deja a început să poarte banderola de căpitan în ultimele amicale ale iernii, Ciprian Stanciu pare să fie exact piesa care lipsea din puzzle-ul bleu-albastru, în încercarea noastră de a ne salva de la retrogradare. El e un atacant înzestrat, care a arătat că se poate instala perfect în sistemele tactice ale clubului nostru și ale antrenorului Andrei Erimia, și poate cel mai important, un lider cu experiență, pregătit să scoată tot ce e mai bun din lotul nostru tânăr!

Bine ai revenit, Ciprian!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s