Progresul București, cu diversele sale denumiri schimbate de-a lungul timpului, înseamnă o istorie convulsionată, cu frământări, sinusoide și cotituri dramatice. Totuși, în pofida tuturor greutăților, echipa a rămas fidelă anumitor principii, transmise din generație în generație și, mai important, indiferent de eșalonul la care s-a regăsit, a emis aceleași mesaje.

În articolul de astăzi ne-am propus succint să trecem în revistă momentul înființării echipei, în plină derulare a Celui De-al Doilea Război Mondial.

În vara acelui an, americanii bombardau violent Capitala, fapt care a urgentat decizia șefilor de la Banca Națională a României să evacueze utilajele necesare funcționării Serviciului Fabricării Biletelor Bancare în provincie, în localitățile Govora și Rășinari.

Un grup de tineri tipografi care erau angajați la BNR, detașați la Rășinari, au luat decizia de a înființa echipa de fotbal. Acest fapt a fost atestat în data de 10 mai 1944. În grupul pionierilor se aflau 24 de membri fondatori: Ion Anghel (Taticu’) – tipograf, Dobre Bajenaru (Ica) – masinist, Gheorghe Ciuplea (Ciclistu’) – legator, Sever Georgescu – ucenic tipograf, Ion Ionescu (Tiganu’) – maistru tipograf, Petre Lambru (Mosor) – ucenic tipograf, Cornel Lupea – ucenic tipograf, Nicolae Maier – mecanic, Iosif Micu (Pista) – tipograf, Dumitru Mihaila (Mitica) – galvanizator, Gheorghe Mihailescu – tipograf, Petre Mihailescu (Topitu’) – ucenic tipograf, Traian Patrascu (Sica) – functionar, Nicolae Pop – seful Serviciului de Fabricatie a Biletelor Bancare, Pascu Postasu – ucenic tipograf, Mihai Preda I (Lala) – ucenic tipograf, Ernest Radulescu (Doctoru’) – tipograf, Dumitru Rotarescu (Tica) – ucenic tipograf, Constantin Stoian I (Stalin) – ucenic tipograf, Constantin Stoian II – ucenic tipograf, Nicolae Sandru – masinist, Marin Tudorache (Nas Marin) – tipograf, Vasile Vasilescu – ucenic tipograf, Grigore Vasilian (Mutu’) – masinist.

Primii conducători progresiști au fost Nicolae Pop și Traian Pătrașcu, ultimul fiind arbitru atestat de către forul național. Cei doi au propus celorlalți muncitori, în sala de mese a Hotelului Vidrghin din Rășinari, conceperea unei echipe de fotbal.

Primul meci s-a disputat puțin mai târziu, tot în luna mai din 1944, împotriva selecționatei localității Avrig, bancarii impunându-se cu scorul de 4-1. La primul meci din istoria progresistă s-a aliniat următoarea formulă de echipă: Nicolae Maier – Dumitru Mihaila, Nicolae Sandru – Mihai Preda I (Constantin. Stoian II), Nicolae. Pop (capitan.), Constantin. Stoian I – Ion Ionescu, Petre Mihailescu, Petre Lambru, Dumitru. Rotarescu, Pascu Postasu.

Pe 22 iunie 1944 a avut loc primul meci al echipei noastre într-o companie selectă. La Rășinari a sosit puternica Universitatea Cluj, echipă aflată în exil după Dictatul de la Viena și care refuzase să joace în campionatul Ungariei. Terenul de joc a fost trasat ad-hoc pe un tăpșan, iar barele porții au fost confecționate din cărămizi. Clujenii aveau mulți jucători valoroși, dar au renunțat la ghetele de fotbal, văzând că bancarii aveau încălțăminte de tenis.

Meciul s-a încheiat cu o mare surpriză, BNR învingând cu 1-0 (0-0). Unicul gol al meciului a fost marcat de centrul atacant Lambru, la o fază pornită de la portarul Maier. Acesta a plonjat la picioarele unui clujean și a salvat un gol, după care a declanșat imediat contraatacul câștigător.

La repriza secundă a meciului a asistat însuși guvernatorul BNR, Constantin Angelescu, sosit special de la București. Prima de victorie a însemnat un grătar încins cu fripturi și mititei.

La câteva zile după acest succes, Angelescu (foto) a telegrafiat de la București către Pop și Pătrașcu, informându-i că a comandat un rând complet de echipament în culorile naționale, roșu, galben și albastru. Acesta a fost executat la Fabrica de Textile din Cisnădie.

 

Acesta este primul episod, foarte romanțat de altfel, din zbuciumata istorie progresista.

Etichetat

Un gând despre „Fila de istorie – Înființarea echipei în plin război

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s