Progresul in IRAK

O poveste de istorie recentă a echipei de fotbal Progresul București ne amintește despre ”curajul” fotbaliștilor bancari de a merge pentru un meci amical cu naționala Irakului, în Golful Persic, în plin embargou impus de americani, în 1993. Pe 9 noiembrie, la Bagdad, Capitata statului arab aflată în stare de război, progresiștii mergeau pentru un meci revanșă. La București, pe 21 septembrie, irakienii câștigaseră cu 2-1.

Aceste meciuri nu s-au bucurat, la momentul respectiv de atenția presei românești, însă nici nu au intrat în coliziune cu vreo sancțiune dictată pe plan internațional. Irakul nu putea alinia echipa națională în competițiile preliminare oficiale, însă amicalele nu erau interzise. Altfel, Irakul nu putea veni la București, iar Progresul nu s-ar fi putut deplasa la Bagdad, fără un acord prealabil al Federației Române de Fotbal. Chiar și așa, echipele din afara zonei arabe nu se încumetau să meargă într-un focar de război, așa cum au făcut-o bleu-albaștrii. Este posibil ca acest meci să fi însemnat un test pentru irakieni, deoarece, la puțin timp după jocul cu progresiștii, Organizația Națiunilor Unite a acceptat ridicarea oficială a embargoului pe plan sportiv, echipele irakiene fiind reprimite în competițiile oficiale. Viceguvernatorul BNR de la vremea respectivă, Vlad Soare, afirma că titratul post CNN a realizat o transmisiune de la acest meci de fotbal.

Deplasarea a fost un coșmar. Transportul mixt, efectuat cu avionul, cu autobuzul fără aer condiționat prin deșert și apoi cu elicoptere care pierdeau altitudine, a însemnat o experiență de viață pentru toți cei implicați. Fotbaliștii progresiști au fost flancați, pe toată durata sejurului, de gărzile dictatorului Saddam Hussein, înarmate până în dinți.

Amfitrionul principal al meciului de fotbal a fost unul dintre fiii lui Saddam, Uday Hussein, care era atunci ministrul sportului, președintele forului fotbalistic și șeful securității irakiene. Intrarea în hotel era pavoazată cu un portret al lui George Bush, președintele SUA, pe care toți oaspeții erau obligați să își șteargă picioarele.

Meciul cu naționala Irakului fusese programat să înceapă la ora locală 19.00, dar a fost întârziat cu aproape două ore și jumătate, în așteptarea lui Saddam Hussein, care până la urmă nu a mai venit. Jocul s-a încheiat la egalitate, 1-1, golul nostru fiind marcat de MIhai Stoica, din penalty. După povestirile lui Cornel Dinu, arbitrul local ar fi acordat penalty pentru bancari la un semn al lui Uday, aflat în tribuna oficială, care dorea ca meciul să se termine remiză. A rămas de pomină și imaginea lui Liviu Ciobotariu jucând fundaș dreapta, încurcat de porumbeii păcii care rămăseseră pe gazon, după momentul simbolic al eliberării.

Iată cum a arătat echipa Progresului la acest meci cu un statut aparte în palmaresul clubului: Ad. Blid (46 I. Adam) – L. Ciobotariu (20 T. Petre), D. Potocianu, C. Olăroiu, Ad. Stoicov – V. Ene (78 M. Stoica), C. Liţă, I. Luţu, Cr. Stoica – M. Dună, L. Strizu (64 I. Oprea). Au marcat: Ahmaed Layth (40 – pen), respectiv M. Stoica (82 pen.)

Lotul Progresului deplasat în Irak: Ionel Adam, Adrian Blid – portari, Liviu Ciobotariu, Adrian Stoicov, Adrian Crăciun, Tinel Petre, George Dumitru, Dan Potocianu – fundaşi, Victor Ene, Mihai Stoica, Mugur Bolohan, Cosmin Olăroiu, Ionuţ Luţu, Cătălin Liţă, Cristian Stoica – mijlocaşi, Marin Dună, Iulian Oprea, Leonard Strizu – atacanţi.

Antrenori: Ion V. Ionescu – principal, Gheorghe Cristoloveanu – secund

Asistent medical: Roger Popovici

Masor: Costel Moroiu

Oficiali: Cornel Dinu – preşedintele clubului, Constantin Paraschivescu – director sportiv, Viorel Kraus – director tehnic, Jean Grama – organizator de competiţii

Cele de mai sus au fost descrise și de jurnalistul Silviu Ghering, recunoscut ca suporter progresist, în coloanele publicației Fanatik.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s