Dupa ratarea calificarii in barajul de promovare la Liga a III -a, Steaua mai poate spera sa fie totusi prezenta in aceasta categorie competitionala pe baza clauzei regulamentare privitoare la calificarea unei echipe de juniori (U19, in speta), in Liga Elitelor.

ROAF ne informeaza, la articolul 18: „locurile ramase vacante inainte de inceperea campionatului vor fi ocupate de echipele retrogradate cele mai bine clasate. (…) Daca numarul acestora este insuficient, locurile se pot completa in conditiile de la articolul 19, aliniatul 9”. Acest paragraf este cel care ne spune: „Cluburile participante in Liga I, Liga II si Liga Elitelor pot cere inscrierea unei echipe in liga a treia, in limita locurilor disponibile. Daca locurile disponibile nu sunt suficiente, ordinea va fi data de ierarhia ligilor in care participa, iar in cazul aceleiasi ligi, de pozitia in clasament”.

Rezulta de aici ca in ierarhia prioritatii la inscriere, Steaua ocupa practic ultimul loc. Concret, din cele 80 de formatii ale Ligii, au retrogradat 21, al caror loc ar trebui ocupat de cele 21 de castigatoare de la baraj. Experienta anilor trecuti ne spune ca un numar de 5-6 castigatoare nu se vor inscrie insa din motive financiare. La acestea se vor mai adauga probabil si cateva retrageri dintre echipele care nu au retrogradat, deci putem estima un numar de 8-10 locuri libere. Pe ele se bat echipele retrogradate (din seria noastra anticipam ca cel putin doua, Agricola Borcea si Sportul Chiscani, vor solicita reinscrierea), precum si posibile echipe secunde noi ale cluburilor in ascensiune (ar putea fi cazul pentru: Chindia, Clinceni, U Cluj, si chiar Petrolul sau Rapid din liga secunda). Daca acestea nu ocupa toate locurile, urmeaza la rand si echipa clubului armatei.

Asadar, estimam ca sansele ca Steaua sa prinda loc disponibil sunt probabil undeva la 50-50 (anul trecut a fost primul dupa ceva timp in care toate cele 80 de locuri s-au ocupat…). Chiar si asa, activarea prevederilor articolului 19 aliniatul 9 vine cu niste restrictii – folosirea obligatorie timp de doua sezoane a 3 jucatori U19 si inca 5 U21 in primul unsprezece, care fac angrenarea in lupta pentru primele locuri dificila, daca nu imposibila (desi regulamentar ESTE permisa). Asa ca ramane sa vedem daca clubul stelist va solicita sau nu admiterea in Liga a treia in baza acestei clauze sau va prefera o promovare pe cale sportiva anul viitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s