Câteodată ne place să răsfoim paginile îngălbenite de istorie. Progresul a avut nu doar performanțe sportive, ci și sociale. Astăzi vorbim despre cum s-a implicat echipa de fotbal progresistă în sprijinul sinistraților de după marele cutremur de pământ înregistrat la 4 martie 1977, care a produs peste 1000 de morți și numeroase pagube materiale în București, dar și în provincie.

Returul Diviziei A, din acel sezon, era programat să înceapă duminică, 6 martie. Bineînțeles că producerea cataclismului natural a dat peste cap planurile inițiale, iar meciurile primei etape au fost amânate. Toate cluburile de fotbal, inclusiv Progresul București, au donat sume de ordinul sutelor de mii de lei în conturile deschise pentru sinistrați și pentru cei care au avut de suferit. Terenurile de fotbal din București au devenit tabere de campanie, găzduind corturi ale celor care rămăseseră fără locuințe.

Încasările rezultate din primele trei etape ale returului, care a început pe 16 martie, au fost donate în Contul 1977, deschis la CEC. La un cuplaj pe ”23 August”, au fost vândute 70 000 de bilete. Progresul a învins atunci Sportul Studențesc, într-un meci considerat în deplasare, cu 1-0, după ce în deschidere Steaua bătuse pe Dinamo cu 3-2. În etapa a doua din retur, Progresul s-a deplasat pe terenul Universității Craiova unde, în fața a 35 000 de spectatori, a pierdut cu 5-0. Banii proveniți din bilete s-au dus, de asemenea, la sinistrați.

Apoi, la București, un nou cuplaj pe ”23 August”, Progresul – Farul Constanța 1-0 și Rapid – FC Argeș 0-0 a adunat 40 000 de oameni care, prin cumpărarea biletelor, au contribuit la ajutorul celor în suferință.

Chiar dacă nu există estimări oficiale în acest sens, putem afirma că Progresul București a fost una dintre echipele care au contribuit cel mai mult, prin donație și încasările de pe bilete, la ajutorul celor care fuseseră afectați de cutremurul din 1977.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s