Seria ”Interviuri progresiste” revine în forță după reluarea returului. Partida cu AS SR Municipal Brașov, scor 4-0, i-a prilejuit debutul în tricou bleu-albastru lui Andreas Iani, fotbalist aflat încă trei ani sub contract cu Viitorul Constanța, dar împrumutat până la finele campionatului la Progresul Spartac.

Andreas Iani a acceptat cu amabilitate să dialogăm și ne-a relevat unele aspecte foarte interesante. Iani a început fotbalul la Viitorul, după care s-a transferat la Farul Constanța. Acum doi ani a fost integralist în returul de campionat care a adus promovarea marinarilor în liga secundă. În meciul cu Progresul Spartac, scor 1-1, Iani a avut o intervenție decisivă. Diplomat, la întrebarea legată de acel subiect, a preferat să spună că ”nu își aduce aminte foarte bine. Totuși, a continuat Iani, la final colegii l-au felicitat pentru joc și pentru intervenție, spunându-se că dacă nu era el ne bătea Progresul și, mai mult ca sigur, ar fi promovat”.

Iani a jucat în Liga a II-a la Farul Constanța, după care a evoluat și pentru Daco-Getica București, până când această formație s-a desființat. Are, în total, 25 de meciuri în eșalonul secund, iar la Progresul Spartac a ajuns grație fostului său coleg de la juniori, Mihai Șandru, care i-a povestit despre atmosfera din Intrarea Vrabiei.

”Aveam nevoie de jocuri, de echipă bună care să îmi asigure creșterea valorică. Așa am ales Progresul Spartac și nu cred că am greșit”, spune fotbalistul care a început să evolueze ca fundaș dreapta, dar actualmente este mijlocaș defensiv. ”Sistemul de joc foarte mobil al Progresului, 4-3-1-2, mă avantajează, deoarece propune mijlocașilor o libertate mare de mișcare și de gândire. Este o concurență acerbă pe fiecare post de titular, ceea ce îmi place foarte mult”, ne lasă Iani să întrevedem dincolo de ușa vestiarului. Interesați de subiect, îl lăsăm să vorbească mai departe, mai ales că are o frumoasă cursivitate și un vocabular bogat: ”Am venit la Progresul Spartac să promovăm. Orice jucător se gândește la asta, iar la antrenamente tragem toți cu gândul la promovare. M-am adaptat foarte repede deoarece am fost primit excelent. Deja mi-am făcut prieteni în echipă. Acest lucru a fost vital și pentru randamentul meu în teren”, completează noul mijlocaș progresist.

Întrebat despre meciul cu brașovenii, pe care l-a început pe banca de rezerve, Iani răspunde fără să ezite: ”Mă bucur mult că am câștigat. Cred că am intrat mai greu în joc, deoarece tonusul în amicale a fost altul. Dar meciurile oficiale, pe puncte, înseamnă cu totul altceva. După aceea lucrurile au intrat în normal, după penalty-ul lui Stanciu, iar diferența de valoare a fost clară. Oricum cred că sunt mult mai grele meciurile contra echipelor fără obiectiv, cum a fost Brașovul, comparativ cu cele în care sunt implicate contracandidate. Te motivezi altfel. De aceea fiecare meci este foarte greu și trebuie jucat ca o veritabilă finală”.

Andreas Iani afirmă și că l-au impresionat suporterii progresiști: ”Îi știam de la meciul Farul – Progresul. Este impresionant că au venit și la amicale și ne-au susținut. Chiar la meciul de la Ruse, din Bulgaria, au venit peste 10 suporteri care au trecut granița. Orice echipă are nevoie de suporteri și trăiește prin suporteri”.

Andreas Iani este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Ovidius din Constanța, tot la aceeași instituție de învățământ superior fiind și masterand actualmente.

Bun venit printre progresiști!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s