Luceafărul București a însemnat un proiect unicat în fotbalul românesc. Inaugurat în anul 1978, Centrul Național de Fotbal propunea comasarea tinerilor jucători din țară, sub forma unei echipe de club. Juniorii de la diverse categorii de vârstă urmau să primească școlarizare, cazare, masă și antrenamente de performanță. Roadele acestui proiect ambițios nu au întârziat să apară. Medalia de bronz de la Campionatul Mondial din Australia 1981, ori alimentarea naționalei României ani de zile cu jucători de valoare, reprezintă efectele pozitive ale experienței Luceafărul.

Ideea a pornit în 1976. De fapt, era doar o reconfigurare a ceea ce s-a întâmplat în 1962. Atunci, după ce naționala României de juniori cucerise titlul european, s-a înființat bunica Luceafărului, Viitorul București. cei mai talentați tineri au jucat un tur de campionat în Divizia A, după care echipa s-a desființat.

Oficialii Federației Române de Fotbal au trimis, în 1976, mai mulți antrenori de juniori în țară, să efectueze selecții. În colectivul tehnic s-au aflat și doi dintre reputații antrenori din sectorul juvenil, ambii progresiști: Ioan Kluge și Nicolae Gorgorin. După aceea, Aurel Măndoiu a fost numit la cârma selecționatei UEFA 81, formată din jucători născuți în 1962 sau mai tineri. Din nefericire, Măndoiu nu a mai fost menținut în funcția de antrenor și pentru turneul final din Australia.

Printre primii selecționați la Luceafărul s-au aflat și doi fotbaliști progresiști, ambii născuți în 1963, deci componenți ai lotului UEFA 82. Este vorba de portarul Constantin Gîrjoabă și de mijlocașul Emil Stoica. Progresul, sub comanda lui Gheorghe Cristoloveanu, cu cei doi fotbaliști în echipă, câștigase titlul la juniori mari, 1-0 cu FCM Baia Mare, în vara lui 1978. Gîrjoabă va ajunge și în lotul de la Antipozi, fiind medaliat cu bronz la Campionatul Mondial.

Luceafărul alinia echipe în mai multe competiții naționale. Cei mici, din clasele a IX-a și a X-a, jucau în campionatele de juniori republicani. Cei din clasa a XI-a evoluau la Divizia C, iar cei de clasa a XII-a jucau în Divizia B. Meciurile de la seniori ale Luceafărului nu se contabilizau în clasament, iar formațiile care dădeau jucători la lotul Luceafărul nu mai erau obligate, conform regulamentului, să folosească un jucător junior în teren.

Foarte frumoasă a fost partida din ediția Diviziei B 1979-1980 dintre Progresul și Luceafărul, câștigată de bleu-albaștri în Cotroceni, cu 1-0.

Proiectul Luceafărul a fost copiat de francezi, care au inițiat faimosul centru juvenil de la Clairefontaine. De asemenea, Federația Română de Handbal a imitat Luceafărul și a creat centre de excelență care au adus succese majore pe semicercuri, la Rm. Vâlcea (masculin), respectiv Sf. Gheorghe (feminin).

Luceafărul București s-a desființat în 1984, motivele fiind și acum neclare. Pretextul a fost existența unor lipsuri la… magazia de echipament.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s