Paralele dintre promovarea de acum si cea din urma cu 5 ani sunt numeroase si au mai fost remarcate nu doar de aceasta pagina. Victoria de la Tunari, 4-0, nu poate sa nu aminteasca, si nu doar ca diferenta de scor, de acel 6-2 de la Crevedia, in timp ce startul chinuit de playoff cu Popesti ne readuce in memorie de victoriile muncite cu Termo si Regal de pe Romprim.

Si atunci, ca si acum, Progresul fusese multa vreme ”invincibila”, dominand cu autoritate campionatul bucurestean. A venit insa o partida cu Regal, in Cupa, pe Coresi, castigata de adversari cu 2-1 cu un gol al rezervei Chirita in minutul 83, care a adus prima si pana la urma singura infrangere a sezonului. Esecul a dat la timp cateva semnale importante pentru Andrei Erimia, cel mai important fiind acela ca sunt necesare variante ofensive viabile pe banca, pentru partidele echilibrate pana pe final. A fost readus Damaschin si titularizat Nemtescu in locul lui Cana ca fundas stanga, iar in meciurile decisive pentru promovare acestea s-au dovedit mutarile castigatoare: cu Termo s-a marcat din centrarile lui Cana (abia introdus de pe banca) si Nemtescu iar cu Regal unicul gol a fost inscris de Damaschin in prelungiri!

In aceasta primavara, Progresul a intrat cu zece victorii si un egal, dar a inceput ezitant, iar in playoff a suferit si primul esec al sezonului, la Corbeanca, cu Rapid. Dar esecul a fost pus pe seama terenului greu si a arbitrajului dezastruos, iar urmatoarele rezultate, 1-0 cu Bascov si 1-1 la Tunari, au ”mascat” jocul prea putin convingator. A venit insa o noua partida cu Rapid, chiar in Vrabiei, la care un gol primit dupa o gafa defensiva inainte de pauza a produs o degringolada mai mult decat evidenta in tabara noastra, bleu-albastrii nereusind sa isi creeze in repriza secunda nici o ocazie clara in afara golului de onoare inscris pe final la 0-2. Deja vocile ”binevoitorilor” cu celebrul ”nu se vrea promovarea, e clar” isi luasera elan, spre exasperarea celor care stiau cat de nedrepte sunt astfel de comentarii…

Dupa acel meci staff-ul tehnic progresist a avut o ”sedinta de criza” in care a cautat solutii pentru a regasi mai ales siguranta defensiva pierduta din toamna. Iar meciurile urmatoare – cu o noua semi-sincopa la Corbeanca, in fata unui Rapid 2 devenit ”bestia nera” a Progresului – au aratat ca echipa si-a putut regasi concentrarea, apoi increderea si in finala de baraj si inspiratia ofensiva.

Iar daca concluzia din titlu poate sa va para una fortata, sa ne uitam si la rezultatele de ieri ale barajului, unde cele doua echipe care nu pierdusera nici un meci in tot sezonul (Progresul fusese a treia pana la Corbeanca) – Corvinul si CSM Resita – au fost ambele eliminate surprinzator de adversarele lor mai slab cotate!!

Lasă un comentariu