După o pauză ca de obicei greu de suportat pentru noi “microbiștii”, sâmbătă se reia în sfârșit campionatul și la Liga a III–a. Și începe, ca și în toamnă, abrupt, cu cel mai important meci al sezonului, contra Rapidului.

Despre duelurile mai vechi sau mai noi între Rapid și Progresul ar fi de povestit volume întregi. Când am “deschis ochii” eu în fotbal, la începutul anilor ‘80, giuleștenii aveau mai tot timpul avantaj de o ligă în față Progresului și singurele întâlniri, echilibrate totuși, se disputau în Cupa Municipiului București. Abia în 1992 ”bancarii” au recuperat diferența, promovând în prima ligă, pe care nu au mai părăsit-o până în 2007. Dar, deși în campionat situația s-a echilibrat vizibil, Progresul terminând în câteva rânduri pe poziție de clasament superioară, cea mai importantă dispută, finala de Cupă din 2006, a revenit tot rapidiștilor. Doar la faliment au fost mai rapizi cei din “Parcul cu Platani“, devansându-și rivalii istorici cu 7 ani!

Continuatoarele post-faliment ale celor două cluburi au inversat pentru scurt timp rolurile, în perioada 2016-2018 Progresul Spartac având avantaj de o ligă în față urmașilor giulestenilor. Dar Rapid a recuperat imediat, iar în acest an, deși nou promovată, s-a instalat confortabil pe primul loc după un parcurs aproape fără greșeală (dar nu și fără emoții) și, privind mai ales prin prisma valorii individuale a fotbaliștilor din lot, este mare favorită pentru a urca în liga secundă.

Sigur, progresiștii încă regretă meciul direct din prima etapă de pe Giulești (foto), unde au condus cu 1-0 până în minutul 82 doar pentru a ceda în prelungiri, meci care ar fi putut da o altă turnură luptei pentru primul loc în serie.

Bleu-albaștrii s-au consolat doar în parte cu parcursul bun din Cupa României, unde au eliminat Afumați și Metaloglobus doar pentru a ceda la limită în fața celor de la U Cluj, în timp ce în campionat au avut un start modest recuperând pe parcurs pentru a încheia turul pe locul 5. Cu o serie în care ierarhiile sunt destul de clar stratificate, Progresul Spartac poate cu greu urcă mai sus de locul 4 sau coborî mai jos de 6, așa că obiectivul primăverii îl constituie mai degrabă consolidarea nucleului formației pentru sezonul 2019-2020, precum și atragerea unui număr din ce în ce mai mare de spectatori în tribunele din Intrarea Vrabiei.

Așa că meciul cu Rapid, cu interesul pe care îl suscită, este pentru noi momentul de vârf al primăverii. Ne dorim în primul rând un stadion plin, care să creeze o atmosferă specifică vechiul derby al Bucureștiului, și o prestație cât mai bună în fața unei formații care s-a întărit spectaculos în iarnă și care ar fi probabil în top și în liga superioară.

Progresul, tot înainte!

img_0667

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s